Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika

2016-03-11_001

„Moj hrvatski me vodi i pelja, kao i Frana Krstu Frankopana, najprije čez loze zelene i polja cvatuća, a onda kroz gaj, i lug, i goru, i dubravu…Moj hrvatski zveči na hrvatskom sjeveru i jugu, i zvuči na hrvatskom istoku i zapadu.“

Ovim mislima našeg poznatog jezikoslovca Stjepka Težaka, koji potječe upravo iz ozaljskog kraja, dočekali su nas i otvorili ovogodišnje županijsko Natjecanje u poznavanju hrvatskog jezika naši domaćini  – OŠ Slave Raškaj.

Vozeći se prema Ozlju,  razmišljali smo koje nas sve asocijacije za njega vežu… U tmurno proljetno jutro, 4. ožujka 2016. dočekuje nas ponosni grad Frana Krste Frankopana  i Katarine Zrinske, u njegovoj knjižnici  Ivan Belostenec dovršava svoj Gazofilacij, a Slava Raškaj zeleno ogledalo Kupe i živopisno zelenilo kraja prelijeva u svoje akvarele.

Sređujući dojmove o ovom malom, ali povijesno i kulturno značajnom mjestu, otpočeli smo s natjecanjem točno u 10 sati. Pisanje testa potrajalo je do 11.30, a onda dugo iščekivanje rezultata koje su učenici kratili šetnjom i obilaskom upravo Starog grada Ozlja.

2016-03-11_002

Nakon objave privremenih rezultata bili smo itekako ponosni na naše vrijedne učenike.

Naime, u konkurenciji  7. razreda 2. mjesto je osvojila učenica 7.b razreda Lana Paulić,Petra Stojković iz 7.a zauzela je 4. mjesto, Filip Marčac i Vera Eror dijele 7. mjesto, a Mirna Kitanović zavrijedila je 9. mjesto.

Osmi razredi bili su još uspješniji. Prvo mjesto svojim rezultatima zavrijedio je Domagoj Bosiljevac iz 8.b,  2. je Lucija Grbac, 8.b, 3. Lucija Cvitak iz 8.a, četvrto mjesto dijele Lucija Kovačić iz 8.b i Bruno Ban iz 8.a. 11. mjesto zauzeo je Jure Šebalj iz 8.a.

Čestitamo svim učenicima na sjajnim rezultatima. Ponosni smo što u vrijeme kad se znanje o jeziku obezvređuje i kad jezik u našem društvu i nema mjesto koje zaslužuje,  postoje učenici koji za njega pokazuju interes i znanje.