Državno natjecanje iz hrvatskog jezika

Ljub’si rode jezik iznad svega,

U njem živi, umiraj za njega!

Ovogodišnje 21. državno Natjecanje iz hrvatskog jezika održavalo se od 27. do 29. travnja 2016. u Zadru, a stihovi Petra Preradovića iz naslova neprestano su nas podsjećali zašto smo u ovom prekrasnom dalmatinskom gradu, ali i tko nam je domaćin. Osnovna škola koja je na sebe preuzela sve detalje organizacije ovog Natjecanja nosi ime upravo ovog pjesnika, prevoditelja, preporoditelja i vojnika 19. stoljeća – Petra Preradovića.

Nakon dolaska u Zadar u popodnevnim satima 27. travnja smješteni smo u Hotelu Donat, u turističkom naselju Borik, a zatim smo upoznali i naše domaćine iz OŠ Petra Preradovića koji su pripremili svečanu priredbu otvorenja Natjecanja, kao i članove Državnog povjerenstva koji su nam zaželjeli dobrodošlicu i uspjeh u natjecanju.

 

Sljedeći dan, 28. travnja uputili smo se prema OŠ Petra Preradovića gdje smo pisali test dok smo se popodne oduševljavali  ljepotom i znamenitostima  Zadra.  Obišli smo crkvu sv. Donata, Široku ulicu popularno zvanu Kalelarga, Trg pet bunara, divili se čudesnom zvuku morskih orgulja i Pozdravu Suncu, ali i uživali u međusobnom druženju i novim poznanstvima.

 

Zadnji dan našeg boravka u Zoranićevu gradu  bio je rezerviran za proglašenje pobjednika, dodjelu priznanja, pohvalnica i zahvalnica te zatvaranje Natjecanja.

Naši domaćini su ponovno pripremili svečani program zatvaranja Natjecanja, a mi smo se, nekako, s tugom polako rastajali. Osim prekrasnog iskustva i novih prijateljstava razveselio me i postignut rezultat – osvojeno deveto mjesto.

Zahvaljujem svojoj mentorici Jasmini Starešinić na velikoj podršci koju mi je pružila tijekom priprema i samog natjecanja.

Autorica teksta: Lana Parulić,  7.b