Maturalac 2016.

2016-09-01_005

Jutarnji sati prvog dana rujna za učenike 8.a,b,c i d razreda značili su samo jedno – uzbuđenje zbog dugoočekivane ekskurzije. Odredište ovog četverodnevnog izleta bila je Južna Dalmacija.

Prvog dana, na putu prema Orebiću, zaustavili smo se u Splitu i Makarskoj. U Splitu smo razgledali grad u pratnji mjesnog vodiča te posjetili Dioklecijanove podrume, Peristil, spomenik Grguru Ninskom i mnoge druge ljepote ovoga grada pod Marjanom. Zaustavili smo se i u Makarskoj gdje smo posjetili Malakološki muzej nakon čega nastavljamo put prema konačnom odredištu. Po dolasku na jug Pelješca smjestili smo se u hotel Villa Antonio i uzbuđeno pohitali prema bazenu.

2016-09-01_001 2016-09-01_006

Sljedećeg dana, iako pomalo umorni, uputili smo se na cjelodnevni izlet brodom do Korčule. Turistička voditeljica nam je na zanimljiv način pokazala sve znamenitosti ovoga grada. Prošli smo kroz stara gradska vrata, vidjeli katedralu sv. Marka, posjetili kuću Marka Pola, bivšu biskupsku palaču i palaču Gabrielis u kojoj je danas Gradski muzej. Dobili smo i slobodnog vremena za samostalno razgledavanje i uživanje u ljepoti Korčule. Nakon ručka u lokalnom restoranu, brodom smo otišli na kupanje u Lumbardu. Po povratku na Pelješav uslijedila je još jedna zanimljiva, neprospavana noć.

Treći dan bio je rezerviran za veličanstveni grad na samom jugu Hrvatske – Dubrovnik. Pogledali smo kratak film o povijeti ovoga grada i krenuli u razgledavanje. Od mnogih znamenitosti Dubrovnika posjetili smo Vrata od Pila, Onofrijevu česmu, Stradun, crkvu sv. Vlaha, Knežev dvor i franjevački samostan. Svi smo bili oduševljeni ovim čarobnim i osunčanim gradom. Posljednja noć u hotelu bila je ispunjena plesom i pjesmom.

2016-09-01_004 2016-09-01_003

Pomalu tužni što se bliži kraj ovom našem druženju, oprostili smo se s Orebićem i krenuli prema Neretvi. Posjetili smo Arheološki muzej Naronu u blizini Metkovića te se ukrcali na tradicionalne neretvanske lađe i krenuli na vožnju. Ručali smo u samom srcu neretvanske močvare gdje se nalazi izletište.

Oduševljenje svim prirodnim i kulturnim ljepotama koje smo vidjeli, kao i međusobna druženja i zabava, sigurno će nam ostati još jako dugo u sjećanju.

Lana Paulić, 8.b