Dječji tjedan

2016-10-03_002

U ponedjeljak, 3.10.2016. godine, u Karlovcu je započeo Dječji tjedan s porukom „Ljubav djeci prije svega“.

Dječji tjedan otvorio je veliki dječji zbor čiji dio su bili i učenici 2.b. razreda.

Usprkos jakoj kiši, otišli smo u dvoranu OŠ Dubovac i zajedno s učenicima ostalih karlovačkih škola otpjevali dječje pjesme. Uz zbor nastupile su i karlovačke mažoretkinje.

2016-10-03_003 2016-10-03_004

Jako nas je razveselio intervju o dječjim pravima i dužnostima, jer smo znali da će nas prikazati na TV 4 rijeke. Naša poruka odraslima je. “Neka odrastanje bude dječja igra“. (Marina Felić)

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

2016-10-09_001 2016-10-09_002

Povodom dječjeg tjedna 6.listopada 2016. u velikoj gradskoj vijećnici okupila su se djeca karlovačkih vrtića i osnovnih škola. U vrlo opuštenoj atmosferi ugostio ih je gradonačelnik Damir Jelić koji im je objasnio što znači biti na „čelu grada“. Učenici predstavnici škola pročitali su gradonačelniku pjesme posvećene gradu Karlovcu. Našu školu predstavljali su učenici 3.d, Tereza Pavlina, 7.c, Laura Šutila, 5.c i Leonarda Pilčik koja je pročitala pjesmu Dine Višnjića, učenika 7.b razrednog odjela.

Volim svoj grad

Nešto najljepše na svijetu

kao pčela na žutome cvijetu,

stoljećima tako mlad,

moj je Karlovac grad.

 

S brda na Dubovcu čuva ga i gleda tvrđava stara,

a ispod brda je čuvena bara.

Tvrđava je od kamena ljepšega od zlata,

a bara je puna žaba i blata.

 

Parkovi i rijeke,

mirisi i proljeće,

ima li išta u Karlovcu ljepše?

 

U proljeće je kao pupoljak sneni,

a u jesen se najviše sviđa meni.

Najviše volim jesenje boje u parku,

više nego ribar svoju barku.

 

Kad iz daljine vidim svjetla grada

i vraćam se domu svom,

veseli me moja zgrada,

radost je u srcu mom.

 

Karlovac će mi ostati zauvijek u srcu,

zaboraviti ga nikada neću,

u njemu ću uvijek tražiti sreću.

(autor pjesme: Dino Višnjić,7.b)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Vijeće učenika Osnovne škole Grabrik također se pridružilo obilježavanju Dječjeg tjedna. Na radionici su uz vodstvo stručne službe i pomoć slona Elmera mogli naučiti i osjetiti zašto je dobro biti dijete i biti različit, a opet jednako vrijedan, isti kao ostali. Nastale vesele i šarene radove pogledajte na fotografijama. (Valentina Škarjak Šušlje)

2016-10-07_002 2016-10-07_001

2016-10-07_003 2016-10-07_004

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Imajući na umu moto Dječjeg tjedna 2016., Ljubav djeci prije svega! obilježavanju Dječjeg tjedna pridružili su se i učenici 6.a razreda kroz igru, ali i učenje. Učenici su pokazali dječju vještinu i spretnost kroz aktivnost Pokaži što znaš, a zatim proširili znanje o svojim pravima i obvezama kroz radionicu „Želje i potrebe“.

Razgovarali smo i o temi socijalne isključenosti unutar našeg razreda i škole, napisali nekoliko zanimljivih poruka prijateljima i roditeljima. Neke od poruka roditeljima su „Odrasli, slušajte nas!“, „Molim vas dopustite mi iznošenje i uvažavanje mojega mišljenja.“, „Ne štitite me lažima, velik sam!“.

Odgovornost za to u kolikoj mjeri se dječja prava uistinu ostvaruju u svakodnevnom životu djece je na nama „velikima“. Ne zaboravimo da djeca trebaju zaštitu i poticaje nas odraslih da bi zdravo odrasla, ali i da bi razvila odgovornost prema sebi i drugima oko sebe.

Kao razrednik i djelatnik škole koji u svakodnevnom radu radi s djecom kroz razgovor s njima slušam što nam djeca imaju reći. Izborimo se za to da se njihovo mišljenje sluša redovito, a ne samo prigodno, tjedan dana u godini. Djeca su budući odrasli građani, ali već danas su važni članovi društva. Pokažimo im to u svakoj prilici u kojoj donosimo odluke koje će utjecati na njihov život!

Neka nam je svaki tjedan Dječji tjedan!

(Daniela Marčetić)

2016-10-07_006 2016-10-07_005