Listopadske vratolomije

2016-10-01_004

Nikad kraja vratolomijama darovitih!

Prvoga dana mjeseca listopada, daroviti naše škole u pratnji Slađane Cvitičanin, Daniele Marčetić, ravnateljice Željke Škot i moje malenkosti, usprkos predviđanjima meteorologa o mjestimičnoj kiši u Gorskome kotaru, uputili su se, puni adrenalina, u Adrenalinski park Vrata te posjet akumulacijskom  jezeru Bajer i spilji Vrelo.

Uobičajeno za učenike predmetne nastave, tek što smo se smjestili u autobus, vrećice su zašuškale i neka vrsta međuobroka je počela. Mirisi paprike, slanine i neki još neidentificirani, počeli su se miješati i zaokupljati ono malo svježeg zraka u autobusu.

 

Relativno brzo smo stigli u Adrenalinski park. Počela je priprema za paintball, nestrpljivo očekivana aktivnost kojoj su se posebno radovali šestaši, sedmaši i osmaši. Podijeljeni u dvije skupine, pa svaka skupina opet u dvije, krenulo je „ratovanje“ bojom. Otkrili smo da ta moderna vrsta igre nije baš bezbolna, a najviše su se u to uvjerili oni koji su virili kroz mrežu ne bi li vidjeli ratne taktike pa ih je zalutali „metak“ pogodio,  a među takvim znatiželjnicima bila je i jedna učiteljica.

Bilo je tu svakakvih mogućnosti: jedni su se penjali na stijenu, drugi gađali mete uspješno ili manje uspješno, treći igrali ljudski stolni nogomet, hodali na drvenim skijama, rješavali poligone…

2016-10-01_008 

Tek u kasnijim poslijepodnevnim satima odvezli smo se do Fužina gdje smo aktivno sačekali brod na električni pogon kojim smo se vozili jezerom Bajer. Trebalo je naučiti ime jezera, jer mnogi su čuli za NK Bajern čije ime zvuči slično imenu jezera. Rječica koja protječe jezerom i kojom smo se jednim njenim dijelom vozili zove se Ličanka. I to nam je bilo zanimljivo razmišljati otkud Ličanka u Gorskome kotaru.

 

Spilju Vrelo brzo smo prošli. Kratka je, tek 300 metara, a što je to za spretne i neumorne darovite. Otkrivena je, kažu, slučajno 1950. prilikom gradnje akumulacijskog jezera Vrelo, a stara oko 4 milijuna godina.

  

Puni dojmova, razvučenih i slatko bolnih mišića, vratili smo se u Karlovac nešto prije 19,00 sati.

Za one koji su pročitali do kraja, slijedi  jedan nagradni zadatak.

Učenik koji s točnim objašnjenjem dođe do prof. Slađane Cvitičanin/Daniele Marčetić u A smjeni i do prof. Snežane Kirin Mataković u B smjeni osvaja nagradu, a pitanje glasi:

Zašto je brod na jezeru Bajer na električni pogon?