Znanstveno-umjetnička subota Kamen mudraca

2016-11-19_006

U subotu, 19. 11. 2016. u našoj je školi održana 17. znanstveno-umjetnička subota.

Članovi  tima učitelja za rad s potencijalno darovitim učenicima, ali i sami učenici s mentorima organizirali su jedanaest radionica. Osim učenika naše škole, u radionicama su sudjelovali i učenici iz OŠ Dragojle Jarnević, OŠ Mahično, OŠ Turanj te OŠ Švarča. Poticaj za kreativno izražavanje bio je kamen mudraca. Spajanjem znanosti i umjetnosti učenici su raznim eksperimentima saznali mnogo činjenica o kamenu kao sastavnom dijelu našeg planeta.  Svaka radionica počela je kratkim uvodnim predavanjem ili zanimljivim eksperimentom.

2016-11-19_002 2016-11-19_011

Na radionici Veseli graditelji (voditeljice: Renata Sumina i Jasmina Rendulić) učenici su saznali što je alkemija, od kamena su izrađivali istarske kućice, a sve su to povezali i s glazbom.

Skupina Čarobne mazarije (voditeljice: Slađana Cvitičanin i Željka Obrovac) napravila je kozmetičke preparate na prirodnoj bazi.

Kako spojiti naizgled nespojivo vidjeli smo na radionici Matematika i glazba koju je vodila učenica Tereza Pavlina uz mentorstvo Tee Borković. Sudionici radionice glazbom su nam predočili vrijednost broj pi te pokazali i zanimljivu stranu matematike.

Treći kamenčić od Sunca je radionica koju je vodila Tea Borković. Sudionici su na foto-stripu prikazali „život“ kometa, tj. njegov put po Sunčevom sustavu.

2016-11-19_007 2016-11-19_001

Eliksir života učenici su pokušali pronaći na radionici Neki novi Harry Potter u potrazi za kamenom mudraca koju su vodile Maja Cindrić i Jadranka Žugčić.

Na likovnoj radionici Sunčev sustav (voditeljice: Gordana Bešenić i Marina Felić) sudionici su upoznali planete Sunčeva sustava, a nakon toga su ih i izrađivali od stiropora.

Što su fosili i kako se organizmi nakon smrti u njih pretvaraju naučili su sudionici radionice Fosilizacija (voditeljice: Boža Krznarić, Ines Streljak i srednjoškolka Marijeta Krznarić) koristeći se gipsom, školjkama i ribljim kostima.

2016-11-19_007 2016-11-19_005

Na radionici Hologram (voditeljica: Jasmina Božičević) učenici su se upoznali s metodom stvaranja i reproduciranja trodimenzionalnih slika.

2016-11-19_006 2016-11-19_004

Etno-eko radionicu Zapleteni kamenčić vodila je učenica Dora Kučan uz mentorstvo Renate Kučan. Tehnikom makramea izradili su predmete dekorativne i uporabne funkcije te pokazali da je vintage opet u modi!

2016-11-19_004 2016-11-19_003

Kako je od alkemije nastala kemija te kako i običan kamen može postati umjetničko djelo, saznali su sudionici radionice (Al)kemija i kamene čarolije (voditeljice: Dora Lauš, učenica i Lara Manojlović, studentica).

U potrazi za kamenom mudraca bili su i sudionici istoimene radionice koju je vodila Daniela Marčetić. Raznim pokusima proučavali su tromost, ravnotežu i energiju, a „zaronili“ su i pod vodu.

Učenici su mogli birati dvije radionice u trajanju od 60 minuta. Nakon radne atmosfere uslijedio je najzanimljiviji dio – prezentacija učinjenog, na kojoj su učenici ponosno pokazali svoje kreativne uratke.

Još jedna znanstveno-umjetnička subota prošla je uspješno i u veselom ozračju. Interes učenika bio je izrazito velik, a nadamo se da će i ona proljetna biti jednako zanimljiva, kreativna i poučna.

Autor teksta: Mirela Matešić, prof.