Državno natjecanje iz hrvatskoga jezika

Zuji, zveči, zvoni, zvuči,

Šumi, grmi, tutnji, huči –

To je jezik roda moga!

             Petar Preradović

Domaćin ovogodišnjeg  22. državnog Natjecanja iz hrvatskoga jezika bio je jedan od meni ljepših hrvatskih gradova – Šibenik.  Natjecanje se održavalo od 26. do 28. travnja 2017. Škola koja je  organizirala Natjecanje  s ponosom nosi ime svestranog hrvatskog izumitelja, jezikoslovca, inženjera  i svećenika Fausta Vrančića.

Nakon samog dolaska smješteni smo u hotelskom kompleksu  „Solaris“,  tj. Hotelu „Niko“  koji me na prvu oduševio izgledom, a kasnije i gastronomskom ponudom.  Svečanom priredbom iste večeri otvoreno je Natjecanje, a naši domaćini pobrinuli su se da nam kasniji boravak u njihovom gradu bude ugodan.

Sljedeći dan, 27. travnja,  bio je rezerviran za pisanje testa  i uživanje u ljepotama ovog dalmatinskog grada. Katedrala svetog Jakova, šibenski gradski bedemi i Kneževa palača su znamenitosti po kojima se ovaj grad ističe. Druženje sa starim i upoznavanje novih prijatelja obogatilo je ne samo ovaj dan, nego i cijelo Natjecanje.

 

Zadnjeg dana Natjecanja domaćini su nas ponovno razveselili svečanom priredbom zatvaranja Natjecanja nakon čega je uslijedila dodjela priznanja i pohvalnica te proglašenje pobjednika, a ove godine u kategoriji  8. razreda dvije učenice dijele 1. mjesto i to baš iz Karlovačke županije, moje prijateljice Mihaela iz Ozlja i Rita iz Duge Rese.

S puno novih uspomena, zadovoljni rezultatima (postignuto šesto mjesto), rastali smo se od Šibenika.

Posebno zahvaljujem svojoj najdražoj mentorici Jasmini Starešinić koja me tijekom ovih četiriju  godina, koje smo provele zajedno, naučila ne samo da cijenim svoj jezik, već i mnogim drugim životnim vrijednostima!

Lana Paulić, 8.b