Posljednji izlet osmaša

Dana 24.5.2017. god. u 8:00 h svi su osmi razredi krenuli na jednodnevni izlet. Putovalo se prema Parku prirode Velebit i gradu Senju.

Kao i uvijek do sada, u autobusu je bilo uzbudljivo.

Oko 12.00 h stigli smo u Jablanac, a zatim se pješice uputili u podnožje Velebita, točnije u uvalu Zavratnicu. Bili smo očarani prelijepom šumom, bistrom vodom i raznovrsnim kamenim oblicima. Nakon šetnje, popeli smo se na vidikovac te uživali u pogledu na more i obližnje otoke.

 

Oko 15:00 h krenuli smo prema gradu Senju. U autobusu je vladala mirna atmosfera jer su svi bili umorni od hodanja i svježega zraka.

Na brdu kod Senja uzdiže se  tvrđava Nehaj, simbol slobode i borbe Uskoka protiv osvajačkih namjera Turaka i Mlečana. Saznali smo da je tvrđava Nehaj sagrađena 1558. god. te da „nehaj“ u današnjem značenju znači „ne brini se“. U tvrđavi se nalazi i muzej u kojem su izloženi brojni predmeti iz junačke povijesti, počevši od topova, oružja, spomenika pa do raznih grbova.

 

Kad je lijepo vrijeme s najgornjeg kata tvrđave posjetitelji mogu uživati u nevjerojatnom pogledu na more, s južne strane, i na planine, sa sjeverne strane. No, nas je u tome omela kiša koja je počela padati i bivala sve jača.

 

Nakon razgleda tvrđave krenuli smo u središte grada. Imali smo malo slobodnog vremena te smo se prošetali uskim ulicama i starim trgovima. Oko 17:00 h krenuli smo za Karlovac, praćeni kišom i laganom Senjskom burom.

Tek kad smo stigli pred školu shvatio sam da je ovo bio naš zadnji zajednički izlet. Šteta!

Autor teksta: Neno Čabraja, 8.a