KAmatKA

U subotu, 3. lipnja 2017. u našoj školi Grabrik održano je prvo ekipno natjecanje mladih matematičara pod nazivom KAmatKA.

Natjecanje je završna aktivnost  projekta „ Mathopia“ koji je pokrenut u svrhu popularizacije matematike. Projekt se sastoji od  četiri matematičke subote koje smo ove godine organizirane u školi Grabrik  gdje su zaljubljenici u matematiku imali priliku sudjelovati u raznim radionicama, pripremama za natjecanje  i predavanjima. Ovakav tip natjecanja se organizira u mnogim gradovima Hrvatske te nam je cilj bio da se dio atmosfere prenese i u naš grad.

Iako je već kraj školske godine učenici pod vodstvom vrijednih učitelja,  odlučili su odmjeriti snage u znanju matematike,  suradničkom rješavanju zadataka i pritom se dobro zabavili.

 

Učenici su bili podijeljeni u 2 kategorije, sa 4 člana u svakoj ekipi. U kategoriji Matkači sudjelovali su učenici 5. i 6. razreda, a u kategoriji Genijalci učenici 7. i 8. razreda.

Rješavali su 36 zadataka različite težine u 90 minuta. Natjecale su se 23 ekipe, ukupno 89 učenika.

Našu školu predstavljale su 3 ekipe Matkača i 2 ekipe Genijalaca.

Ostvareni su sljedeći rezultati:

Kategorija Matkači:

  1. OŠ Grabrik (Saša Gabrić, Petra Gudasić, Matea Novković i Antonio Mamić)
  2. OŠ Dubovac (Dominik Topić, Pia Škrtić, Matija Veseljić i Dora Močnik)
  3. OŠ Švarča (Lucija Havelka, Mateo Havelka, Julija Mihalić i Nika Trgovčić)

Kategorija Genijalci:

  1. OŠ Švarča (Matija Trpčić, Tomo Plemić, Magdalena Mihalić i Mauro Omeragić)
  2. OŠ Turanj (Luka Mikšić, Dario Bogović, Oliver Živčić i Branimir Lovrenović)
  3. OŠ Grabrik (Borna Burić, Ivan Stišćak, Katarina Horaček i Mila Grginčić)

 

U natjecanju su uz našu školu sudjelovale škole OŠ Dubovac, OŠ Švarča, OŠ Turanj, OŠ Žakanje, OŠ Vojnić,  OŠ Netretić – PŠ Jarče Polje  i OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese.

Projekt Mathopia i završno natjecanje organizirale su učiteljice Tea Borković, Antonija Capan, Tatjana Kovče i Daniela Marčetić uz podršku i potporu ravnateljice Željke Škot koja je prihvatila i podržala sve naše ideje.

Iznimno nas veseli ovakav odaziv učenika i njihovih učitelja matematike jer dokazuje kako je ljubav prema matematici itekako razvijena u našoj županiji.  Vjerujemo da je ovo samo početak, ne samo jednog divnog prijateljstva među djecom i učiteljima, nego i tradicije organiziranja ovakvog tipa natjecanja u našoj županiji.

Čestitamo najboljim ekipama i zahvaljujemo se našim učenicima na odličnom predstavljanju na prvom ekipnom natjecanju.