Kreativna subota – Boje su u nama

Što se to šareni ispod krova plava? – zapitali su se slučajni prolaznici koji su se u subotu 25.11.2017. zatekli u blizini naše škole.

No, osim šarenila boja iz škole su dopirali i neki čudni zvuci. Uz smijeh, glazbu i pjesmu, moglo se čuti i zveckanje škara pa čak i lupanje čekića. A što se zapravo događalo? Zbog čega se okupilo toliko djece i učitelja kad svi znaju da je subota nenastavni dan?

Naime, u školi se odvijala 19. po redu kreativna subota pod nazivom Boje su u nama.

 

 

Preko stotinu karlovačkih osnovnoškolaca odazvalo se pozivu voditeljice Preventivnog programa rada s potencijalno darovitim učenicima, Bogdanke Conjar.  Pozvani su bili svi potencijalno daroviti učenici, ali i oni učenici koji pokazuju interes za ovakav rad i žele sudjelovati.

Tako su u goste učenicima OŠ Grabrik došli još i učenici OŠ Turanj, OŠ Mahično, OŠ Dragojle Jarnević i OŠ Švarča.

Sudionici su mogli birati između 8 radionica, a ponuda je bila vrlo raznolika:

  • Šareni mozaik, radionica izrade 3 D cvijeta i neobičnog drveta koju su vodile Boža Krznarić, Ines Streljak i Marijeta Krznarić
  • Digitalne boje u nama, radionica oblikovanja digitalne slikovnice koju se vodile Ana Sudarević i Jovita Legat Paprašarovski
  • Ples duginih boja, scensko-plesna igra koju su uprizorile Maja Cindrić i Jadranka Žugčić
  • Pokaži svoju boju, plesna radionica u koreografiji Mirne Pavlaković
  • Šareni kutić, radionica izrade namještaja od paleta koju je vodila Daniela Marčetić
  • Tuširanje u bojama, likovno-glazbena radionica s voditeljicama Renatom i Dorom Kučan i Renatom i Martom Suminom
  • Vitraj kuglice, oblikovna radionica koju je vodila Jasmina Božičević, uz asistenciju Marine Pregun
  • Nacrtaj pjesmu, radionica slikanja/crtanja i izrade kratkog filma na zadanu temu, a voditeljice su bile Božica Krpes-Pregun i Nada Škrtić

Kao i uvijek do sada i ova je kreativna subota započela u 9.00 sati okupljanjem u holu, pozdravnim govorom ravnateljice Željke Škot i predstavnice Gradskog ureda za prosvjetu Renate Kučan.

 

Uslijedio je rad prema odabranim aktivnostima, sve do pauze u 10.30. Bio je pravi užitak vidjeti i djecu i učitelje kako zajedno uživaju u kolačima i toplom čaju.

Nakon toga krenule su pripreme za prezentaciju koja je planirana za 11.30. Taj je dio uvijek pun uzbuđenja i iščekivanja jer se sudionici žele pohvaliti svojim uratcima i pokazati ih u najboljem svjetlu. I zaista, uživali smo u rasplesanim kišobranima, istuširanim plakatima, novonastalim stihovima i pjesmama, plesnim pokretima inspiriranim bogatstvom boja…A sve smo to mogli promatrati iz udobnosti netom izrađenog i stilski dotjeranog namještaja.

 

Preostaje zaključiti da su se učenici i ovom  kreativnom subotom iskazali u kreativnosti, maštovitosti i marljivosti te tako još jednom potvrdili svoju darovitost. Ovakva zajednička druženja pokazauju kako oni nisu pasivni, već žele aktivno sudjelovati i širiti svoje interese, a to svakako treba podržati.

Stoga možemo s posebnim veseljem najaviti sljedeću, jubilarnu, 20. kreativnu subotu koja će se održati u proljeće 2018.