Državno natjecanje iz fizike

Učenik Borna Burić predstavljao je našu školu na državnom Natjecanju iz fizike.

 Evo kako je on opisao svoje dojmove:

Na županijskom natjecanju iz fizike zauzeo sam drugo mjesto te sam zajedno s još jednom učenicom iz OŠ Švarča, Magdalenom Mihalić, predstavljao našu županiju. Državno natjecanje se održalo u Puli od 17. do 20. travnja.

U Pulu smo krenuli oko podne zajedno s našim mentorima. Moj mentor je bila prof. Snežana Kirin Mataković. U autobusu sam upozna dvojicu učenika iz OŠ Brezovica, Lovru i Mihaela s kojima sam bio u sobi, te dvije učenice iz OŠ Bartola Kašića iz Zagreba, Niku i Teu. Popodne smo došli u Hotel Pula u kojem smo provodili slobodno vrijeme između natjecanja. Nakon večere uslijedilo je otvaranje natjecanja na kojem su nam se predstavili učenici Gimnazije Pula koja je bila domaćin natjecanja.

Drugog dana natjecanja pisali smo teorijske zadatke. Gimnazija je dosta udaljena od hotela pa smo autobusima išli do nje. Međutim nisu svi autobusi mogli proći uskim uličicama pa su se vraćali po neke od nas. Kad se autobus napokon vratio po nas nije imao gdje stati ispred škole pa smo napravili nekoliko krugova po gradu i zakasnili na test. Poslijepodne smo išli na predavanje, a potom i na razgledavanje grada Pule. Vidjeli smo mnoge znamenitosti uključujući i utvrdu Kaštel odakle se pruža predivan pogled na Pulu i njezinu okolicu.

Trećeg dana na rasporedu su bili praktični zadaci. Nakon što smo i to riješili imali smo slobodno vrijeme do prezentacija izabranih eksperimentalnih radova osnovnih i srednjih škola. Večer je bila rezervirana za zabavu, ples, pjevanje i kartanje.

Zadnjeg dana nakon doručka bilo je proglašenje najboljih natjecatelja i radova. Nakon proglašenja krenuli smo ponovno na put kući. Rastanak je bio težak jer smo se dobro upoznali i zabavili.

Na kraju mogu reći da sam zadovoljan natjecanjem i plasmanom. Ovo je bilo predivno iskustvo koje bih rado ponovio. Možda već iduće godine, tko zna?

Napisao: Borna Burić, 8.D