Želim stablo – I tvoj like je bitan

Početkom polugodišta naša škola uključila se na natječaj Želim stablo, osmislila projekt u kojem će koristiti microbitove i povezati ih s rastom biljaka te ušla u 100 škola na razini Hrvatske koje su na natječaju dobile set za zalijevanje.

Prvu polovicu polugodišta svi uključeni u projekt marljivo su radili kako bi ispunili sve što je planirano.

Na projektu su surađivali učenici trećeg, četvrtog i sedmog razreda. U prvoj fazi projekta učenici su morali istražiti povijest svoga grada, naučiti ponešto o njegovim kulturno-umjetničkim i povijesnim znamenitostima i povijesnim ličnostima kako bi naučeno znanje mogli iskoristiti pri rješavanju zagonetki iz matematike, povijesti, geografije, prirode i društva te kriptografije i na taj način pronalaziti kodove za otključavanje kutijica s novim zadacima. Cilj aktivnosti bio je otkriti sve kodove koji otključavaju kutije kako bi došli do sjemena biljke koje su braća Seljan donijela s jednog od svojih brojnih putovanja i spremila za budući naraštaj na području vrta naše škole (tri sjemena za tri različita uvjeta rasta). Kako bi što lakše došli do tragova koji su ih vodili do skrivenog sjemena kodirana rješenja učenici su dobivali i na micro:bit-ovima u obliku Morseove abecede, Braillova pisma, zvučnih upozorenja, koordinata sljedećeg traga uz zadanu kartu, brojača koraka i niza brojeva.

Učenici trećeg razreda zajedno su istražili prošlost svog grada, braću Seljan i njihova putovanja. Svoja saznanja o braći Seljan prenijela im je i gošća predavačica iz Gradskog muzeja Karlovac, Tatjana Tomičić Geršić. U drugoj fazi projekta učenici četvrtog razreda pratili su razvoj rasta našeg sjemena, uvjete u kojima biljke rastu, te dokumentirati razvoj slikama, a na kraju školske godine će prikazati prikupljenu dokumentaciju u obliku digitalne knjige. Sedmaši su statistički obraditi podatke za sva tri uzgoja za prikupljene podatke u prva tri tjedna provedbe projekta (temperatura, vlažnost tla), programirali micro:bit za obavljanje funkcije navodnjavanja sadnice i osmislili zadatke za Escape Classroom.

Kako nam je bilo pogledajte u videu koji se nalazi u privitku ili na linku Želim stablo!

https://drive.google.com/open?id=1tlyDuhaQ0_DGyKO-9RZKWUuQsC4aAtnc

I za kraj molimo vašu podršku i jedan like za našu školu na poveznici https://www.profil-klett.hr/prijavljena-skola/os-grabrik  kako bi naš trud bio nagrađen od strane organizatora.

Unaprijed vam zahvaljuju učenici 3.b, 4.b i 7.a razreda, te učiteljice Marina Felić, Gordana Bešenić i Daniela Marčetić.