Svjetski dan plesa

Osnovna škola Grabrik  je 27. travnja bila plesna pozornica.  Naime, uz zanimljive nastupe plesača  plesnog kluba st.ART učenici razredne i predmetne nastave obilježili su Svjetski dan plesa.

Učenici su pokazali svoje plesno umijeće u veselom  ritmu, pod vodstvom plesne pedagoginje Sanje Tek, i odali počast plesu, pokretu i plesnim umjetnicima.

 

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja od 1982. godine s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, a u spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora. U Hrvatskoj se obilježava od 1999. godine. Svake godine, odabire se značajan koreograf ili plesni umjetnik kako bi napisao poruku koja se potom odašilje svijetom i čita prije izvođenja prigodnog programa

Ove godine međunarodnu poruku potpisuje Ohad Naharin, izraelski koreograf i umjetnički ravnatelj plesne kompanije Batsheva. Osim međunarodne, odašilje se i nacionalna poruka, a autorica hrvatske poruke, ove je godine naša poznata plesna pedagoginja i koreografkinja, Tihana Škrinjarić.

„Plešem, dakle postojim.

Tijelo u prostoru i vremenu.

Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost zvuka.

Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi prostora.

Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim ples.

Moja poruka za Dan plesa 2018. glasi:

kreni, potrči, skoči, diši, pleši, leti!!!“

Autor vijesti: Mirna Pavlaković, dipl. uč.