12. Tjedan cjeloživotnog učenja – Hrvatski znakovni jezik

Aktivnostima 12. Tjedna cjeloživotnog učenja, koji se ove godine održavao od 1. do 7. listopada, pridružili su se i učenici 8.A razreda.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih već dvanaestu godinu zaredom organizira Tjedan cjeloživotnog učenja – nacionalnu obrazovnu kampanju koja na jednostavan način kroz neposrednu komunikaciju s građanima potiče ostvarenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja.

Radi se o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.

Učenici 8.A razreda sa svojom razrednicom već četvrtu godinu zaredom uključuje se u obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja.

 

Ove godine odlučili smo proširiti svoja znanja na polju izražavanja, upoznati se sa Hrvatskim znakovnim jezikom. Hrvatski znakovni jezik sustav je vizualnih znakova, koji, uz pomoć posebnog položaja (oblika šake), orijentacije, položaja i smjera pokreta ruke, tvore koncept odnosno smisao riječi. Svoje znanje o hrvatskom znakovnom jeziku nesebično je s nama podijelila Lucija Stojković, mag.poli.soc. na Satu razrednika 3. listopada. Naša gošća nekoliko puta nam je naglasila da se znakovni jezik ne izvodi samo rukama, već uključuje i držanje tijela i glave te izraz lica koji daju intonaciju pojedinom nizu riječi. Kroz niz aktivnosti brzo nas je naučila na znakovnom jeziku reći (pokazati) osnovne pozdrave, brojeve, godišnja doba, mjesece u godini, boje… Upijali smo ko spužve svaki njezin pokret i mimiku lica i pokazali da smo spretni u izvršavanju pripremljenih zadataka korištenjem samo znakovnog jezika.

 

Osim što smo se upoznali s hrvatskim znakovnim jezikom, osvijestili smo i različitost potreba osoba sa invaliditetom i osoba bez invaliditeta, s ciljem senzibiliziranja cijelog razreda za aktivno pomaganje pojedinca u zajednici.

Puni dojmova na kraju sata zahvalili smo predavačici Luciji na njenom dolasku, naravno na hrvatskom znakovnom jeziku i dogovorili neka nova druženja.