Muzej – mjesto učenja i zabave

Da u muzeju može biti zanimljivo, najbolje ćete shvatiti iz izvješća o posjetu gradskom muzeju koje je napisala Nikolina Hrebac, učenica 4.b. razreda.

U srijedu, 3.10.2018. godine, učenici mog razreda, učiteljica i ja posjetili smo Gradski muzej Karlovac. Tamo nas je dočekala voditeljica Ivana, djelatnica Gradskog muzeja u Šibeniku. Predstavila nam je igru „Periplus“ koju su osmislili djelatnici njihovog muzeja i koja sad prvi put gostuje u nekom gradu u Republici Hrvatskoj.

 

Igra se tako da se igrači podijele u dvije grupe. Jedan član iz svake grupe stane na polje „Start“. Kada igrač stane na polje sa slikom i nazivom priče iznad nje, čitač te grupe uzima karticu i čita povijesnu priču. Sljedeći put, kad igrač stane na polje upitnika, članovi te ekipe trebaju odgovarati na pitanja vezana uz tu priču. Na taj se način skupljaju bodovi.

Neke najzanimljivije priče podijelit ću s vama.

ŠIBENSKI TOP – U gradu Šibeniku, prije mnogo godina, na brodovima su stajali topovi. Služili su za obranu od neprijatelja i ravnotežu broda. Brod s tim topom bio je potopljen, a kada su ga pronašli stavili su ga ispred Muzeja grada Šibenika.

NAJSTARIJE ZVONO U RH – Nalazilo  se na brodu koji je u jednom brodolomu potonuo. Nakon 700 godina pronašli su ga u moru i izvadili. Zvono sad stoji u muzeju, a teško je 2 tone.

ZVIJEZE – Mornarima, osim kompasa za orijentaciju najviše služi zvijezda Sjevernjača. Pošto se Zemlja okreće, zvijezde stalno mijenjaju svoj položaj. Sve, osim Sjevernjače. Ona je uvijek na sjeveru i zbog toga im je vrlo korisna. Što se tiče sazviježđa glavna tri su Mali medvjed, Veliki medvjed i Orion.

 

Ako budete u prilici, zaigrajte igru jer je istovremeno i zabavna i poučna.

Napisala: Nikolina Hrebac, 4. b