Terenska nastava 5. razreda

Naši novopečeni petaši odradili su u utorak, 9. listopada svoju prvu terensku nastavu u Krapinu i Zagreb.

Već tradicionalno, na početku petog razreda posjećuju Muzej krapinskih neandertalaca, jer je prapovijest njihova prva tema na satovima prof. Šenka.

Nakon dvosatne vožnje kroz brežuljkasti krajolik Hrvatskoga zagorja stigli smo do Krapine, iznimnog i najvećeg nalazišta neandertalskog čovjeka.  Interaktivni muzej krapinskih neandertalaca, otvoren 2010. godine, na jedinstven način tumači fenomen nastanka čovjeka. 18 tematskih cjelina odvelo nas je daleko u prošlost, do Velikog praska i najstarijeg razdoblja Zemlje, do početka civilizacije i modernoga doba s posebnim naglaskom na znamenito otkriće geologa i paleontologa Dragutina Gorjanovića Krambergera u Krapini. Muzej sadrži brojne interaktivne sadržaje: multimedijalne instalacije, virtualne šetnje, infokioske i holograme.

 

Nakon obilaska Hušnjakovog brda gdje su i pronađeni ostaci o kojima smo slušali u muzeju, krenuli smo natrag prema Zagrebu. Žamor u autobusu sad je bio glasniji,  jer smo prepričavali dojmove iz Krapine i veselo iščekivali kino predstavu u Zagrebu.

 

Ugodna šetnja od Hrvatskog narodnog kazališta do Varšavske ulice i Cvjetnog trga bila je dovoljna da osjetimo što znači kretati se u grupi velikim , prometnim gradom. Nakon brzog fotografiranja kod spomenika pjesniku Petru Preradoviću ušli smo u kino Europa, najstarije kino u Zagrebu, staro 90 godina. Gledali smo film Braillevo srce, priču o tinejdžerskoj zaljubljenosti, prijateljskom pomaganju, nerazumijevanju u obitelji i toleranciji prema onima koji su na bilo koji način drugačiji.

Ovaj krasan jesenski dan proveli smo učeći u drugačijem okruženju, zabavljajući se i družeći se.

Položili smo „prijemni ispit“ iz pristojnog ponašanja kod razrednica, pa se nadamo da će nas povesti na što više ovakvih izleta izvan učionice.

Napisala: Klara Gorup, 5.a