Svjetski tjedan svemira 2018.

Učenici šestih i osmih razreda A smjene sa svojom profesoricom matematike Danielom Marčetić odazvali su se pozivu za obilježavanje Svjetskog tjedna svemira.

Svjetski tjedan svemira (WSW) obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada širom svijeta, a organizator je World Space Week Asocijacija (WSWA), najveća svjetska obrazovna organizacija povezana sa svemirom, pokrenuta od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) te Ured za izvanzemaljske poslove (UN OOSA). Preporučena ovogodišnja tema WSW2018. bila je Space Unites The World (Svemir ujedinjuje svijet), a odnosi se na zajedničke projekte svih zemalja svijeta ka zajedničkoj boljoj budućnosti kroz mnogobrojne svemirske tehnologije bez kojih bi današnji moderan život i društvo bili nezamislivi.

 

Naša škola pridružila se u realizaciji ove manifestacije u Republici Hrvatskoj dvojezičnim radionicama „Explore the Solar System!“ i „How long is one day on other planets?“ koje su se održavale u tjednu obilježavanja WSW-a.

Na početku radionica polaznici su pogledali kratki edukativni film o Sunčevom sustavu i morali pažljivo slušati kako bi informacije koje su čuli o svakom planetu mogli kasnije iskoristi u jednoj od aktivnosti u kojoj su na slikovit način, uporabom samo značaka, opisali svojstva pojedinih planeta. Kako bi stvar malo začinili matematičkim zadacima morali su odrediti koliko je dug dan na svakom planetu i dobivene podatke prikazati grafički.

 

Svoje motoričke sposobnosti pokazali su i prilikom izrada 3D maski planeta koje su kasnije iskoristili prilikom izlaganja naučenog o sebi kao planetu. Pokazali su i svoje likovne sposobnosti prilikom izrade 3D modela Sunčevog sustava od papira i stiropora. Nakon što su kroz kviz pokazali svoje znanje o Sunčevom sustavu kroz edukativne filmove saznali su kako je to biti astronaut, te se uživjeli u ulogu tima na istraživačkoj postaji na Marsu i okušali se u navigaciji NASA-ina rovera iz misije „Mars Science Laboratory“, Curiosity čiju ulogu u ovoj aktivnosti je preuzeo STEMI Hexapod.

 

Kroz navigaciju rovera Curiosity i aktivnost Help me navigate osvijestili su koliko je bitan timski rad svih članova istraživačkog tima. Za kraj prošetali smo svemirom uz pomoć 3D virtualnih naočala koje su polaznike radionice uvele u virtualnu stvarnost i provele Sunčevim sustavom. S mislima na temu WSW 2019. „The Moon: Gateway to the Stars“ već sada s nestrpljenjem čekamo sljedeći Svjetski tjedan svemira.