Čarolija u prirodi

Je li vikend pravo vrijeme za učenje? Što bi o tome rekli učenici 3.a i 3.b razreda i njihove učiteljice, provjerite sami, ako ste znatiželjni.

Zapravo, u subotu 20. 10. 2018. već spomenuti učenici proveli su zanimljiv i nadasve koristan dan u društvu članova Odreda izviđača „Vladimir Nazor“ Karlovac u Donjem Velemeriću i na Martinšćaku.

Došavši u Dom izviđača Donji Velemerić, smješten u prostorijama napuštene škole, dočekao nas je topli slasni doručak uz logorsku vatru, podizanje zastave i nezaobilazna himna, raspored aktivnosti, jutarnje razgibavanje i nešto malo slobodnog vremena za trčkaranje po šumi.  Uslijedila je šetnja do vrha Martinšćaka. Usput smo, uz stručno vodstvo Lucije Vargović, dipl. ing. šumarstva, učili o šumi kao eko sustavu, promatranjem i skupljanjem prirodnina upoznavali sve što čini šumu, „hodali po krošnjama“, učili o hranidbenom lancu, i sve to  igrajući se.

 

Na vrhu Martinšćaka čekala nas je marenda nakon koje je uslijedilo učenje i igra. Vidik i nije bio baš onakav kakvog smo očekivali jer je bio ovijen maglom i oblacima, no to nas nije spriječilo da doznamo sve o Martinšćaku na licu mjesta od gospodina Dragana Mladenovića, načelnika OI „Vladimir Nazor“, a ako tebe zanima, zaviri ovdje: http://www.hps.hr/info/hrvatski-vrhovi/martinscak-vrh/  .

Na povratku u Dom izviđača čekao nas je ručak prije kojeg smo svi skupa izmolili izviđačku molitvu. Uslijedile su izviđačke igre, nogomet, učenje podizanja šatora, ponavljanje znanja o snalaženju u prostoru. Vrijeme za marendu koju su učenici sami sebi pripremili bilo je nadasve zanimljivo. Komadić jegera valjalo je ispeći na logorskoj vatri, zapravo, žaru. Bilo je to najteže učenje. U tu su nam u pomoć pritekli izviđači koji su već savladali tu vještinu.

 

Sve je završilo spuštanjem zastave i himnom te „otpustom“ izviđača. Učiteljice su konačno „dobile“ svoje učenike natrag.

Umorni i puni dojmova, vratili smo se pred školu u 18,00.

Kratki presjek aktivnosti (šalabahter) možete pogledati na:

https://animoto.com/play/Z2W7bbT7Lc0F7MqHyaUODQ