Daroviti u Hrvatskom Zagorju

U subotu 13.10.2018. godine, skupina potencijalno darovitih učenika 4. – 8. razreda, pod vodstvom školskih psihologinja Anamarije Župčić i Ivane Belavić Gosta, te učiteljice Marine Felić, zaputila se na izlet u Hrvatsko Zagorje.

Prvo odredište bio nam je Park znanosti u Oroslavju. Tamo nas je dočekao tvorac Parka koji nas je proveo kroz Park, pokazao nam sve eksponate, te na zanimljiv način objasnio njihovu namjenu i teorijsku podlogu. Tako su učenici mogli na glazbenoj ogradi odsvirati „Odu radosti“, naučiti na koji način se šapat može čuti na udaljenosti od tridesetak metara, doživjeti neke zanimljive optičke iluzije, naučiti kako napraviti crtić korištenjem brze izmjene statičnih animiranih slika, upoznati se s Pitagorinim poučkom, zakonima inercije, gledati kroz periskop, saznati kako bi izgledali kada bi se izmiješali njihovi dijelovi tijela s prijateljevim i još mnoge druge stvari…

 

Nakon zanimljivih i poučnih trenutaka provedenih u Parku znanosti uputili smo se u gradski park u Oroslavju gdje smo imali slobodno vrijeme za okrjepu, druženje i sportske igre.

 

 

Sljedeće odredište bilo nam je  dvorac Trakošćan. Kroz dvorac nas je proveo vodič, koji nas je upoznao s poviješću, stanovnicima i prostorijama u dvorcu. Kroz njegove priče učenici su se mogli vratiti u razdoblje od 13. do 18. stoljeća, te zamisliti kako je tada izgledao život, čime su se bavili stanovnici dvorca, kako su provodili vrijeme, koje oružje posjedovali….

 

Nakon posjete Trakošćanu, kratkog odmora i kupovine suvenira vratili smo se kući uz zajednički zaključak da je ovo bio jedan lijepi znanstveno – sportsko – povijesni izlet.