Perunika – hrvatski nacionalni cvijet

U sklopu projekta “Perunika – hrvatski nacionalni cvijet”,  udruga Zraka iz Draganića organizirala je 18. listopada, u Javnoj ustanovi Aquatika, dodjelu sadnica perunike predstavnicima škola Karlovačke županije.

Cilj je projekta da sadnjom približimo mlađim generacijama biljku koja je često krasila naše vrtove i koja je na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2000. proglašena nacionalnim cvijetom. Pod sloganom: “Cvijet u svakom kutku svijeta, cvijet shvaćen kao simbol mira među narodima” Hrvatska se pridružila zemljama koje na ovaj način ističu svoja prirodna bogatstva.

U hrvatskoj flori, u skladu s našom bioraznolikošću, prisutno je 12 vrsta i 3 podvrste, od kojih je čak pet endemično. Osim ljepote ove biljke, zanimljivo je podrijetlo njzinog naziva. Hrvatski naziv perunika dolazi od imena vrhovnoga staroslavenskog boga Peruna. Legenda kaže da bi perunika izrasla na onom mjestu gdje je munja gromovnika Peruna udarila u zemlju. Latinski naziv Iris vezan je uz starogrčku legendu po kojoj je božica Irida (Iris) uz pomoć duge prenosila poruke bogova na Zemlju, a tamo gdje je duga dotakla tlo, izrastao je iris.

Dobivenu sadnicu naši su učenici posadili u školskom vrtu te će se nastaviti brinuti o njoj.