Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15.11. do 15.12. 2018.

Predavanje za roditelje učenika šestih razreda na temu Odgovorno roditeljstvo održala je prof. Marija Cahunek, socijalna pedagoginja i obiteljski terapeut koja je naš stalni gost u vrijeme obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Prof. Cahunek govorila je koliko je važno prepoznati razliku između dječjih želja i potreba i njihovog ispunjavanja od strane roditelja. Naglasila je važnu ulogu roditelja u formiranju vještina pomoću kojih se oblikuje stav prema konzumiranju sredstava ovisnosti kao i vještina potrebnih za razvoj zdrave osobe.

Za roditelje sedmih razreda predavanje je održao dr.med. Igor Salopek, voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja Karlovac.

Dr. Salopek dugogodišnji je gost predavač u našoj školi.

U predavanju na temu „Mentalno zdravlje mladih u riziku od zloporabe psihoaktivnih tvari“ dr. Salopek je govorio o uzrocima i motivaciji mladih da počnu eksperimentirati s različitim psihoaktivnim tvarima te kako roditelji mogu pomoći u prevenciji. Pojasnio je način na koji alkohol i opijati djeluju na kemijsku strukturu mozga te koje su posljedice konzumacije istih. Kroz interaktivno predavanje u koje su se roditelji uključivali svojim pitanjima, naglasio je ulogu roditelja kao modela, osobe koja postavlja granice, ali i osobe koja pruža podršku i toplinu djetetu.