Kreativna subota – Daske koje život znače

U subotu, 24.11.2018. u OŠ Grabrik održana je dvadeset prva po redu kreativna subota.

Kreativna subota jedan je od oblika rada s potencijalno darovitim učenicima koji se provodi u našoj školi već jedanaestu godinu za redom. Realizira se kao projekt Daroviti za sve, u vidu umjetničke ili znanstveno-umjetničke subote. Svake godine organizirana je po jedna kreativna subota u prvom i jedna u drugom polugodištu. Teme su bile različite:  Vrijeme je za prijateljstvo, Svi jednaki – svi različiti, Mi smo dio Zemlje i ona je dio nas, Eureka!, Djeca svijeta to smo mi, I ja ću biti Baltazar, I smijem se i smiješ se, Boje su u nama, Četiri elementa i još mnoge duge…

 

Ove umjetničke subote glavna tema je bila Daske koje život znače. Aktivnosti su organizirane u šest radionica čiji voditelji su učitelji ili vanjski suradnici s iskustvom u radu s potencijalno darovitim učenicima. Tako su učenici mogli isprobati kako je to stvoriti multimedijalnu bajku, osmisliti predstavu, glumiti, oslikati scenu i glumačke rekvizite, plesati….Po završetku radionice svi učenici sudjelovali su u prezentaciji u holu škole gdje su pokazali što su na radonicama naučili i stvorili.

Na kreativnoj suboti, osim učenika OŠ Grabrik, sudjelovali su učenici OŠ Mahično, OŠ Banija i  OŠ Dragojla Jarnević.

Interes i zadovoljstvo učenika ovakvim oblikom rada, te entuzijazam i kreativnost voditelja radionica glavni su razlozi dugovječnosti ovog projekta.

Učenici su usvojili nova znanja, družili su se, stjecali nova iskustava, a sve to na jedan zanimljiv, kreativan i zabavan način.

 

Nazivi radionica na kreativnoj suboti Daske koje život znače bile su:

  1. Pričam ti priču (multimedijalna bajka)
  2. Nad vinogradom sunce i oblaci (dramsko – likovna radionica)
  3. Stani, pljesni, skoči, čučni (dramska radionica)
  4. Stilske vježbe (scenska igra)
  5. Alisa u zemlji kulisa (likovno-plesno-scenska radionica)
  6. Daska koja fali u glavi (glazbeno-scenska radionica)

Koordinatorica projekta:

Ivana Belavić Gosta, prof.psihologije