CAP radionice

Svako dijete ima pravo biti SIGURNO, JAKO I SLOBODNO! I ove školske godine učenici i roditelji trećih razreda sudjelovali su u provedbi CAP (Child Assault Prevention) programa, koji se u našoj školi provodi od 2005. godine.

CAP program se smatra jednim od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece. S provođenjem programa u Republici Hrvatskoj započela je prije dvadeset godina Udruga roditelja „Korak po korak“.

 

Cap tim naše škole, koji čine psihologinja Ivana Belavić Gosta te učiteljice razredne nastave Renata Sumina i Renata Golubić, održao je roditeljske sastanke i radionice za učenike trećih razreda. Tijekom radionica učenicima su prezentirane, za njih, potencijalno opasne i neugodne situacije, nakon čega su usvajali znanja i vještine suočavanja s takvim situacijama.

Učenici su, između ostalog, mogli naučiti:

*da svako dijete ima pravo biti sigurno, jako i slobodno!

* jasno i glasno reći NE! onome tko pokušava ugroziti ta njihova prava, te se zauzeti za sebe

*da u opasnosti pobjegnu na najbliže sigurno mjesto

*da traže pomoć odraslih i svojih prijatelja vršnjaka

*da budu na sigurnoj udaljenosti kad razgovaraju s nepoznatim osobama

*da nikad ne govore svoje osobne podatke nepoznatim osobama, niti ne prihvaćaju poklone nepoznatih osoba

*da jasno razlikuju dobre i loše tajne

* i još mnogo korisnih stvari ….

Roditelji su na roditeljskim sastancima upoznati s ciljem programa i sadržajem radionica za učenike, kako bi i oni sa svojom djecom mogli ponoviti naučeno na radionici.

 

Svi učenici su se složili da su radionice zanimljive i korisne , te su se tijekom njih osjećali dobro. Njihovi dojmovi zabilježeni su i na crtežima koji su izloženi u školskom hodniku kako bi ih svakodnevno podsjećali na sve ono što mogu učiniti u situaciji kad se ne osjećaju sigurno i kada im je neugodno .

Važno je naglasiti da „DIJETE NIKAD NIJE KRIVO ZA ZLOSTAVLJANJE, ONO JE ŽRTVA“!