Karlovački maraton priča

Ove godine Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac po prvi puta provodi Natječaj  za  Karlovački maraton priča.

Natječaj je otvoren za priče napisane pomoću Story Teller kockica, a namijenjen je učenicima trećih i četvrtih razreda osnovne škole.

Ciljevi natjecanja su:

  • poticanje razvoja jezičnih sposobnosti;
  • poticanje predčitalačkih i čitalačkih vještina;
  • poticanje razmišljanja i kreativnosti;
  • razvijanje koncentracije;
  • razvijanje timskog rada.

 

I naša se škola uključila u ovo natjecanje koje je održano 13. i 14. ožujka 2019. u školskoj knjižnici. Natjecanje se odvijalo u grupama  koje su bile sastavljene od učenika 3.a, 4.b, 4.c i 4.d razreda.

Story Teller Cube kockice je igra koja se sastoji od 5 drvenih kockica. Na njima su  ugravirane ilustracije koje predstavljaju 5 kategorija: vrijeme, osoba, mjesto, predmet ili životinja te prijevozno sredstvo. Bacanjem kockica odabiru se osnovne ilustracije koje pomažu pri sastavljanju priče.

Ova igra nema pravila, što znači da učenici imaju veliku slobodu u kreiranju priče, ali se u njoj mora pojaviti svaki pojam dobiven kockicama. Tekstovi moraju biti pravilno strukturirani te gramatički i pravopisno točni.

Škole, koje sudjeluju na natjecanju, moraju poslati svoje priče do 30. ožujka u Gradsku knjižnicu Karlovac gdje se odabiru tri najbolje priče  na “Karlovačkom maratonu priča.

Tri odabrane priče ulaze u završno natjecanje koje se organizira u Knjižnicama grada Zagreba – Knjižnici Medveščak pred kraj školske godine. Stručni žiri će odlučiti koje su tri priče najbolje, a njihovi će autori primiti priznanja i simbolične nagrade.