Znanstveno-umjetnička subota “Obrnuto-uvrnuto”

U subotu, 30.3.2019. u našoj je školi bilo posebno živo. Stotinjak učenika i gostiju, dvadesetak voditelja i domaćina, još jednom su pokazali zbog čega se tradicija kreativnih subota nastavlja i jedanaestu godinu zaredom.

Dobitnom se pokazala kombinacija znanosti, umjetnosti, kreativnosti, novih iskustava, učenja, upoznavanja, druženja i zabave. Ovaj put pod nazivom „Obrnuto-uvrnuto“.

U radionicama su, osim učenika naše škole, sudjelovali i učenici OŠ Švarča, OŠ Braća Seljan, OŠ Dragojla Jarnević te OŠ Ljubo Babić iz Jastrebarskog.

Učenici su mogli birati između 8 radionica, a izbor nije bilo nimalo lagan.

 

O radionici Otunrvzi otunrbo, koju su vodile dvije učiteljice Renate (Kučan i Sumina), pojačane mladim snagama Dorom Kučan i Martom Suminom, najbolje govori njeno ime. Sve je bilo obrnuto, od upoznavanja na dalje. Kako bi našli sastojke za pokuse koje su izvodili, učenici su, pomoću čaše ili ogledala, morali pročitati upute ispisane zrcalno. U umjetničkom djelu radionice okušali su se u sviranju loncima i poklopcima!

U radionici Gledaj bolje nastavnice Daniele Marčetić, učenici su se upoznali s pojmom iluzija (iluzija veličine i oblika, nemogućim optičkim iluzijama, iluzijama dvosmislenosti i trodimenzionalnim iluzijama). Naučili su ponešto o građi oka i kako nastaje slika te povezali optičke iluzije s načinom na koji mozak procesuira informacije korištenjem prijašnjeg znanja i iskustva u percipiranju svijeta koji nas okružuje.

 

Priručnik za vampire je radionica koju su osmislili profesori biologije Anamarija Dumešić i Domagoj Dravinski, u kojoj su učenici imali priliku naučiti nešto o životu šišmiša te nakon toga naučeno provjeriti u kvizu. U kreativnom djelu radionice izradili su kućice za šišmiše.

Leteća slova i druge čarolije bila je radionica koju su se izvodili pomalo uvrnuti, a ipak jednostavni pokusi s vodom, vatrom i zrakom. Malo gorko, malo slano i na kraju ipak slatko! A leteća slova?  Voditelji radionice Božica Krpes-Pregun, Nada Škrtić i Niko Cvitičanin poručuju da o tome pitamo Leonarda da Vincija!

Iz samog naziva radionice Iglaonica – život buba, može se zaključiti da su se u njoj bockale neke bube. Točnije, radilo se o preparaciji dnevnih leptira i još nekih drugih skupina kukaca. Usvajanjem tehnika preparacije razvijaju se vještine fine motorike ruku, vježba se strpljivost i dosljednost, te se uči o bioraznolikosti vrsta kukaca. Radionicu je osmislio i vodio profesor Marko Šegavić.

 

U radionici pod nazivom Proljetno spavanje učiteljice Maja Cindrić i Jadranka Žugčić upoznale su učenike s pojmom fraktalnog crtanja. U kreativnom dijelu radionice slikali su zatvorenih očiju, u svojim slikama pronalazili skrivene proljetne motive i izrađivali fraktal. Sve to popraćeno umirujućom glazbom.

Radionicu Cikl koji nije Bicikl vodila je nastavnica matematike Tea Borković. Prema tome, naglasak je bio na geometriji. Učenici su izrađivali ciklička geometrijska tijela koja se uvrću i izvrću. Radionica je imala za cilj poticanje vizualno-spacijalne inteligencije i kreativnosti.

Radionica Zapisano u kamenu bila je spoj znanosti, umjetnosti, kreativnosti i glazbe. Nakon predavanja o fosilima u kojem su učenici doznali informacije o važnosti fosila za istraživanje ostataka života u prošlosti, izrađivali su „fosile“ uporabom gipsa i kalupa. Voditeljice radionice, učiteljice Bogdanka Conjar, Boža Krznarić i Ivana Lukešić, radionicu su završile plesom!

Točno u podne okupili smo se u holu škole kako bi jedni drugima prezentirali svoje uratke.

Za kraj kreativne subote učenicima smo pripremili iznenađenje u kojem je naš gost gospodin Vuk Zlatar izveo tri pokusa. Ne bi se mogli odlučiti, koji od tih pokusa je izazvao najviše oduševljenja? Onaj kada je palio novčanicu od 100 kn koja je gorila, ali nije izgorila, ili onaj kada je gumeni bombon u obliku medvjeda uz vrisak i dim izišao iz epruvete ili pak onaj kada je miješajući tajanstvene sastojke izazvao gusti bijeli dim s mirisom karamele, nakon čega smo se mirisni i puni dojmova pozdravili do nekog novog druženja na idućoj kreativnoj suboti.