Državno natjecanje iz fizike

Čestitamo našem učeniku Antoniju Mamiću na osvojenom 1. mjestu na državnom Natjecanju iz fizike. Bravo, Antonio!

Državno natjecanje iz fizike

Ove godine, preko školskog i županijskog natjecanja, stigao sam do državnog Natjecanja iz fizike. Natjecanje se održalo od 10.-13.travnja 2019. (srijeda-subota) u Poreču. Na put sam krenuo s profesoricom Snežanom Kirin-Mataković, mojom mentoricom. Iz Karlovca su nam se još pridružili učenik 4. razreda Gimnazije Karlovac i njegova profesorica. Putovali smo autobusom s ostalim sudionicima natjecanja. Putovanje do Poreča brzo je prošlo.

Nakon smještaja u hotel i večere, prisustvovali smo svečanom otvaranju na kojem su se okupili svi sudionici natjecanja. Međusobno smo se upoznavali i družili.

Natjecanje se sastojalo od dva dijela i održavalo se tijekom  dva dana. Prvoga dana rješavali su se pisani zadaci. Zadaci mi nisu bili teški i sve sam ih riješio. Kada smo dobili rješenja bio sam sretan jer sam vidio da su mi rezultati točni. Nakon odmora za ručak, obišli smo staru jezgru Poreča.

Drugoga dana natjecanja na red su došli praktični zadaci. Bilo je malo teže nego prvoga dana, ali sam na kraju ipak bio zadovoljan. Nakon povratka u hotel i ručka prisustvovali smo izlaganju eksperimentalnih radova učenika osnovnih i srednjih škola, koji su se natjecali u kategoriji eksperimentalnih radova. Prije večere dobili smo uvid u svoje testove i broj osvojenih bodova. Kada sam vidio broj bodova, bio sam zadovoljan, a isto tako i moja profesorica. Ukupni poredak se nije znao jer je objava službenih rezultata najavljena tek za subotu ujutro. Nakon večere slušali smo zanimljivo predavanje profesora Korada Korlevića na temu novih tehnologija i budućnosti.

Stigla je i subota, dan objave službenih rezultata i dan povratka kući. Uzbuđenje među nama sudionicima bilo je veliko. Netom prije proglašenja objavljena je lista konačnog poretka i kada sam svoje ime vidio na prvom mjestu bio sam presretan i ponosan. Na prvom mjestu, s istim brojem bodova, bio je i učenik iz Zagreba. Uručenje nagrada bilo je posebno svečano i lijepo.

Ovo natjecanje je za mene bilo jedno lijepo iskustvo. Osim zadovoljstva zbog postignutog rezultata u sjećanju će mi ostati i druženje s učenicima iz drugih gradova i nova prijateljstva.

Antonio Mamić, 8.a