Europski dan jezika 2019.

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna, a u OŠ Grabrik već je postala tradicija da se u tjednu oko toga datuma održavaju radionice, predstave, kvizovi i druge aktivnosti kojima se promovira višejezičnost i multikulturalnost.

Pripreme za obilježavanje Europskog dana jezika 2019. započele su već s prvim danima ove školske godine.

Kroz različite aktivnosti povodom Europskog dana jezika tijekom proteklih nekoliko godina i naši najmlađi učenici već su naučili da je Europa velika, kulturno raznolika zajednica koju ćemo puno lakše razumjeti i približiti joj se ako naučimo komunicirati s njenim stanovnicima na različitim jezicima.

Tako smo i ove godine uoči ovog dana najmanjima povjerili važan zadatak da oslikaju njima bliske riječi na nekoliko europskih jezika, kako bismo njima ukrasili školske panoe. Riječi poput  igra, dijete, prijatelj i  ljubav šarenile su se  hodnicima na desetak različitih jezika. Četvrtaši su na već sasvim ozbiljnom engleskom jeziku u nekoliko rečenica objasnili zašto je njima važno učiti strane jezike  i zašto vole engleski.

 

Učenici viših razreda 26. rujna su ugostili učenike i učitelje iz četiri osnovne škole u Karlovačkoj županiji: OŠ Braće Seljan, OŠ Žakanje, OŠ Cetingrad i OŠ Netretić. Šestaši su odmjerili snage u slovkanju riječi (Spelling Bee Contest). Njih dvadeset, strpljivo i koncentrirano  je slovkalo riječi u kategorijama od četiri do devet slova, dok na kraju nisu ostali samo najbolji i najsmireniji: prvo mjesto osvojio je učenik Nevio Božić (OŠ Grabrik), drugo Bono Kovačić (OŠ Grabrik), a treće učenica Laura Mravunac (OŠ Braća Seljan).

Sedmaši i osmaši, njih ukupno 35, zaigrali su zabavni kviz na temu Ljudi, zemlje, jezici (People, places, languages). Pitanja su bila podijeljena u pet kategorija: TALKO TO ME, WHAT’S IN A SANDWICH, LIVING IN AMERICA, LET’S GET PHYSICAL i I LOVE MY COUNTRY. Nije se radilo samo o pravopisno-gramatičkim zadacima nego se slušala i glazba, pogađalo se iz koje zemlje potječu neke poznate ličnosti, a valjalo je pokazati i neke vještine koje se ne mogu naučiti iz knjiga.

 

Najviše bodova i pobjedničko mjesto osvojila je ekipa u kojoj su bili: Ramiza Munjaković (OŠ Cetingrad), Ivan Mravunac (OŠ Žakanje), Marko Kostelac (OŠ Netretić), Hana Čubrić i Gabriela Jurinjak (OŠ Grabrik).

Čestitamo pobjednicima i nadamo se da je svim sudionicima ovo druženje bilo zabavno i poučno .

Naš EVENT je i ove godine objavljen na web stranici Centra za suvremene jezike u Grazu pod nazivom Language Buzz. Pozivamo vas da glasate za nas (DETAILS _ VOTE FOR THIS EVENT).

https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/en-GB/Default.aspx