Festival volonterstva

U organizaciji Lokalnog volonterskog centra VolonterKA kojeg vodi udruga Carpe Diem 21. rujna 2019. održan je 7. festival volonterstva na kojem je sudjelovao i volonterski klub OŠ Grabrik.

Na karlovačkoj Promenadi te su se subote svi građani mogli upoznati s udrugama i volonterskim programima koji se provode u gradu Karlovcu.

Na festivalu su tradicionalno proglašeni i NAjvolonteri grada Karlovca te najbolji volonterski program.

 

Nagradu za najbolji volonterski program dobio je upravo naš školski volonterski klub VK Grabrik za volonterski program „Znanje na dar“, a nagradu su preuzele ravnateljica Željka Škot i koordinatorica volontera i voditeljica školskog volonterskog kluba prof. Daniela Marčetić.

Volonterski program “Znanje na dar” službeno traje već dvije godine. Program je prošle godine uključivao 12 volontera/ki (učenika) predmetne nastave koji su aktivno svaki tjedan radili s učenicima razredne nastave kojima je trebala pomoć u učenju, pisanju zadaća i pripremi za ispite znanja, te tri odrasle osobe, profesoricu predmetne i razredne nastave i školsku psihologinju.

Volonteri su pomagali učenicima razredne nastave u svladavanju gradiva iz predmeta Priroda i društvo, Matematika, Engleski jezik i Hrvatski jezik, dok su nastavnice uključene u projekt pomagale učenicima predmetne nastave u svladavanju nastavnog gradiva iz Matematike i Fizike. Svaki od volontera prošao je edukaciju putem radionice Budi volonter te je upoznat sa svojim pravima i obvezama.

Na kraju školske godine svaki je volonter dobio zahvalnicu i bedž kao nagradu za svoj trud i uloženo vrijeme. Program je pokrenut nakon provedene analize potreba volonterskih aktivnosti za učenike naše škole, te na inicijativu učenika predmetne nastave koji su sudjelovali i u Fokus grupi. Volonterski program je pokrenut zbog želje i potrebe za upoznavanjem učenika s pojmom volontiranja i poticanja na isto, radi razvijanja društvene solidarnosti, promicanja empatije i humanih vrednota s ciljem razvijanja i ekološke svijesti, te bolje suradnje učenika i nastavnika, ali i unapređenja povezanosti škole s lokalnom zajednicom i roditeljima. Tokom prošle školske godine provedeno je nekoliko aktivnosti u sklopu programa koje su rezultirale uređenjem prostora za učenje, nizom kreativnih radionica u kojem su volonteri podijelili svoja znanja o određenim kreativnim tehnikama, edukaciji učenika razredne nastave o razvrstavanju otpada i važnosti istog, recikliranju i važnosti recikliranja te obnavljanju i ponovnom korištenju starih predmeta, edukaciji o navikama učenja i korištenja tehnologije u svakodnevnom životu kroz radionicu Ovisnost o digitalnoj tehnologiji, važnosti svakodnevne fizičke aktivnosti i tjelovježbe uz organiziranje natjecanja u igrama spretnosti.

Rad svakog volontera pratio se putem evidencijske liste volontera gdje su se bilježili ostvareni volonterski sati. Za svaku volontersku akciju bila je određena osoba zadužena za praćenje , a provedba usmene evaluacije provedena je nakon svake provedene akcije.

Naš volonterski klub sa svojim radom nastavlja i ovu školsku godinu. Koordinatori i voditeljica kluba zahvaljuju se svim bivšim i sadašnjim volonterima jer ovo je njihova nagrada, bez njih ovaj volonterski program ne bi bio realiziran.

Svi učenici koji se žele priključiti školskom volonterskom klubu dobrodošli su! Uskoro očekujte nove termine za upise u klub i provođenje edukacije volontera kako bi zajedno promijenili zajednicu i uljepšali školu i školski okoliš.