Terenska nastava 6. razreda

Učenici šestih razreda prvi su ove godine krenuli na nastavu izvan škole.

Zajedno sa svojim razrednicama i učiteljima TZK i povijesti krenuli su 7. listopada prema Zagrebu i Velikoj Gorici. U malom mjestu Ščitarjevo pokraj Velike Gorice nalazi se Arheološki park Andautonija. Tu smo uz stručno vođenje saznali zanimljive detalje o životu u nekadašnjem rimskom gradu, načinu na koji su gradili ceste, kanalizaciju, termalna kupališta i svakodnevnom životu u rimskim kućama.

 

U radionicama smo naučili kako se na jednostavnom tkalačkom stanu može izraditi narukvica od vune ili sašiti ukrasna vrećica za dragocjene predmete kakve su se nekada nosile oko vrata. Neke je pak više zanimalo kako su se oblačili Rimljani ili što i kako zapravo rade arheolozi, pa su oblačili rimsku odjeću i igrali se arheologa u pješčaniku.

 

Nakon ovog putovanja u daleku prošlost , u Zagrebu smo se okušali u rješavanju zagonetki i pravih detektivskih misterija. Naime,  posjetili smo escape room u Prvoj dječjoj detektivskoj agenciji na Zagrebačkom velesajmu. Voditeljice (gamemasters) su nas podijelile u timove i zatvorile u tematske sobe gdje smo pod njihovim nadzorom rješavali mozgalice, razbijali kodove, tražili skrivene tragove, ključeve i šifrirane poruke, sve dok nismo pronašli rješenje neke zagonetke i zaslužili da nam otključaju vrata sobe.

 

To je bila odlična vježba za naše moždane vijuge, a istovremeno vrlo uzbudljiva i kreativna igra opažanja i logičkog zaključivanja.

Treći dio naše avanture bilo je opuštanje na kino predstavi u Cinestaru, gdje smo gledali film „Nevjerojatan život psa Enza“, dirljivu i pomalo tužnu priču o prijateljstvu psa i vozača trkaćih automobila.

Sve u svemu, na terenskoj nastavi smo proveli  jedan vrlo sadržajan i raznolik školski dan.