Karlovačka županija u Domovinskom ratu

2015-10-08_001

Učenici osmih razreda u Gradskoj su knjižnici bili na predavanju pod nazivom “Karlovačka županija u Domovinskom ratu”. Predavanje je organizirano u sklopu Programa “Karlovac na prvoj liniji”.

Svrha Programa je obilježavanje Dana napada na Karlovac i podsjećanje na stradanja grada i županije tijekom ratnih godina 1991.-1995.
O Karlovačkoj županiji u Domovinskom ratu govorio je brigadir u mirovini Dubravko Halovanić. Nakon intoniranja naše himne, učenici su odali počast poginulima u Domovinskom ratu. Prvi dio predavanja napravljen je uz projekciju sedamnaestminutnog filma. U filmu su kronološki redani televizijski izvještaji o napadima na gradove Karlovačke županije s naglaskom na dane najvećih stradanja.
Po završetku filma, brigadir Halovanić je uz prezentaciju objasnio ustrojstvo vojnih snaga JNA i pobunjenih Srba te način na koji se ustrojavala obrana, odnosno Narodna zaštita, policija i ZNG.
Učenici su stekli uvid u zbivanja u svome zavičaju koja su obilježila nastanak samostalne hrvatske države i tako se pridružili obilježavanju Dana neovisnosti.