Noć knjige ide dalje – virtualno slavlje knjge

Noć knjige je manifestacija kojom se nastoji na kreativan način poticati čitanje, promicati knjige te razgovarati  o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenom društvu.

Zašto se Noć knjige obilježava baš 23. travnja?

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

Dan ranije, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, u spomen na književnika Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio pisanje svoje znamenite Judite.

Ove godine, u četvrtak, 23. travnja  održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

Patuljak Čituljak  s porukom“ S KNJIGOM NISI IZOLIRAN!“ zaštitno je lice ovogodišnje Noći knjige. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca.

Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima možete pratiti na: https://web.facebook.com/nocknjige.hr/?fref=ts&_rdc=1&_rdr

UNESCO je pak ove godine pozvao čitatelje diljem svijeta da dijele citate, pjesme i poru UNESCO je pak ove godine pozvao čitatelje diljem svijeta da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu knjige i potiču čitanje. Ukazuju na moć knjige u vrijeme izolacije i poručuju da je čitanje sada važnije nego ikada.