Međunarodni dan tolerancije

Učenici 2.c razrednog odjela su, zanimljivom i poučnom radionicom, obilježili Međunarodni dan tolerancije.

Ovaj dan, koji nas podsjeća i potiče na poštovanje te uvažavanje drugačijih, svake se godine obilježava 16. studenoga. Priprema za radionicu započela je u obiteljskom domu učenika. Učenici su sa svojim roditeljima razgovarali o različitostima koje ih okružuju, a zatim nacrtali dvoje djece jasno vidljive različitosti.

Radionica u školi započela je igrom „Odbačeni“ koja je osvijestila osjećaj pripadanja i nepripadanja skupini. Svjesni svojih sličnosti, ali i razlika, učenici su nastavili sudjelovati u zadanim aktivnostima. Naglasak je bio na suradnji i zabavi. Tako su morali osmisliti novu riječ hrvatskoga jezika, poredati se abecednim redom ili tijelom prikazati određeno slovo. Naučili su načine dobre komunikacije i suradnje kojima su zajednički ostvarili zadani cilj. Svaka skupina je dobila komad puzzle koja je predstavljala različitost. Učenici su dijelove spojili u jedinstvenu sliku – naš simbol zajedništva. Na svakom dijelu ispisali su različite oblike ponašanja prema drugačijima od nas.

Tako se naš simbol zajedništva ispunio riječima: NENASILJE, RAZGOVOR, STRPLJENJE, POMOĆ, SAVJET, PAŽNJA, LJUBAV I PRIJATELJSTVO. Zaključili smo da su to riječi koje povezuju naše razlike i uče nas značenju riječi TOLERANCIJA.