Prvi školski pjesnički natječaj i obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika

„Često se kaže da je upravo po jeziku čovjek čovjekom. Jezikom izričemo sve svoje misli i osjećaje, jezik nam je prenio znanja i dostignuća naših predaka, u jeziku će nas naslijediti naši potomci.

Jezik je najdragocjenija tekovina čovječanstva, ali kako je čovječanstvo u stvarnosti mozaik naroda s vlastitim povijestima i kulturama, tako je i ljudski jezik predstavljen u stvarnosti mozaikom narodnih jezika. Zato je svakomu narodu njegov jezik svetinja. I pojedincu je materinski jezik svetinja, on mu je kao pupčana vrpca koja ga povezuje s vlastitim narodom. Možemo reći da je materinski jezik čovjekovu duhu domovina, gdje god čovjek živio, na domaćem tlu ili u tuđini.“

Dalibor Brozović, hrvatski jezikoslovac i akademik

 

Mjesec hrvatskoga jezika obilježava se od 21. veljače (Dan materinskog jezika)  do 17. ožujka, dana objave „Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika“ iz 1967. godine.

Potaknuti činjenicom kako sve više tuđica prodire u naš jezik, posebice anglizama, želimo osvijestiti naše učenike o važnosti očuvanja materinskog jezika, svih njegovih narječja i dijalekata. Odumiranjem naših riječi polako gubimo i svoj identitet. Stoga nastojimo promicati našu hrvatsku riječ jer „hrvatski jezik najvažniji je spomenik cjelokupne hrvatske kulturne baštine, mi drugoga jezika nemamo, izgubimo li ga, izgubili smo sebe“ (Petar Šimunović,  hrvatski jezikoslovac).

 

U našoj školi upravo smo u tom periodu učili o povijesti hrvatskoga jezika, uredili panoe, a učenici b smjene imali su satove Hrvatskoga jezika uživo s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Učenici 8.c i 8.d razrednog odjela napravili su straničnike s motivom „Bolje je hrvatski“ te su ih podijelili ostalim učenicima škole.

Jedna od aktivnosti koja je povezala razrednu i predmetnu nastavu bio je i školski natječaj za najbolju pjesmu o hrvatskome jeziku. Povjerenstvo, u sastavu Bogdanke Conjar, Katarine Šegina i Valentine Škarjak Šušlje, odlučilo je da prvo mjesto u razrednoj nastavi pripada učeniku Janu Gajskom (4.c),  u predmetnoj nastavi Tinu Milanoviću (5.d). Ravnateljica škole uručila im je prigodnu nagradu sa željom da i dalje njeguju ljubav prema svom jeziku.

 

Pogledajte i slikovni zapis.

Obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika

4.d o hrvatskom jeziku