Literarni natječaj: Ljekovita lektira

U povodu manifestacije Noć knjige 2021. organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara objavljuje nagradni natječaj Ljekovita lektira.

Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.

Dragi učenici, dobri čitači i vrijedni čitatelji,

posljednjih mjeseci se mnogo govorilo o virusima i mogućim lijekovima. Mi mislimo da osim o zdravlju tijela, treba brinuti i o zdravlju duše, a za to zdravlje od davnina je, i još uvijek jest, ponajbolji lijek knjiga. Zato nije neobično da je ovogodišnja tema Noći knjige Ljekovita moć knjige, a mi smo odlučili da tema našega uobičajenog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola bude Ljekovita lektira!

 

Vjerujemo da i tijekom odrastanja mnogi učenici u tim lektirama pronalaze lijek za stvarnost u kojoj se nalaze – lijek za prvu ljubavnu bol, za poneki bolan nesporazum ili životno iskustvo s kojim se u trenutku bore.

Mogu li nam knjige u tome pomoći?

Zamislite da ste nevidljivi liječnici duša učenika koji dolaze. Koju biste im lektiru prepisali kao lijek – i zašto?

Zavirite u svoje kućne i školske knjižne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu.

 

Postavili smo vam mnoga pitanja, na vama je da nam pošaljete svoje odgovore u prozi ili stihu. Tekstu možete dati naslov Ljekovita lektira ili mu dajte svoj koji mu bolje odgovara, a ispod samoga teksta navedite ime i prezime autora knjige i njezin naziv.

 

Možete naslikati/nacrtati naslovnu ilustraciju knjige koju ste odabrali u bilo kojoj likovnoj tehnici ili snimiti fotografiju, reklamu (radijsku ili televizijsku), nacrtati strip…

 

Radove možete poslati na mail školske knjižnice do 14. travnja 2021.: knjiznica.grabrik@gmail.com

 

Više o samom natječaju možete pročitati na: https://nocknjige.hr/tekstx.php?id=60&k=1