I ja ću biti Baltazar

2015-11-21_011

Jubilarna, petnaesta po redu, Kreativna subota organizirana je 21. studenoga 2015. u prostoru OŠ Grabrik.

Interes učenika i ovaj put bio je ogroman za brojne radionice koje su osmislili voditelji radionica, članovi tima za rad s potencijalno darovitim učenicima.

U radionicama su sudjelovali učenici naše škole, ali i učenici još nekih karlovačkih škola: OŠ Mahično, OŠ „Braća Seljan“, OŠ Turanj, a po prvi put sudjelovala je i jedna zagrebačka škola, OŠ Frana Galovića, tako da se suradnja s učenicima nastavlja i izvan granica Karlovačke županije.

Tema ovogodišnje Znanstveno-umjetničke subote bila je: I ja ću biti Baltazar , a iznijelo ju je 13 najrazličitijih radionica koje je obišao i predstavit će naš novinarski tim.

2015-11-21_004 2015-11-21_009

Prva radionica Geometrija umjetnosti i umjetnost u geometriji (voditeljice: Nada Škrtić i Zdravka Mrežar) pokazala je učenicima kako pomoću različitih geometrijskih likova možemo stvarati nove oblike.

U radionici Soma slagalice (voditeljice: Tea Borković, učenice Lucija Cvitak, 8.a i Anamarija Buneta, 8.b)  sudionici su najprije po nacrtu konstruirali kocku, a potom soma slagalicu koja se sastoji od 7 dijelova, odnosno 7 kocaka složenih prema zadanom rasporedu. Krajnji cilj je od 7 dijelova sastaviti kocku, a to se može napraviti na 240 različitih načina.

Treća radionica pod nazivom Želim biti astronaut (voditeljice: Tea Borković i učenica Lucija Mesić) osvijestila je svojim sudionicima organizaciju Međunarodne svemirske postaje, život astronauta te njihova istraživanja, a onda nakon pogledane prezentacije i kratkog filma učenici su crtali strip.

2015-11-21_001 2015-11-21_012

Lutka – pokretač dječje mašte (voditeljice: Jadranka Žugčić i Maja Cindrić) ime je četvrte radionice u kojoj su učenici naučili o povijesti kazališnih lutaka i lutkarskom kazalištu te se na vrlo kreativan način i sami okušali u izradi lutaka. Obilaskom radionice saznali smo da su učenici vrlo zadovoljni svojim uradcima, dok je Katja iz 1.b kazala da joj je zanimljivo jer može odabrati kakvu lutku želi napraviti.

Profesorica matematike Daniela Marčetić osmislila je tri radionice koje se temelje na optičkim iluzijama pa ih je tako i nazvala: Draga, smanjio sam djecu – optičke iluzije 1, Zavrti svoju percepciju! – optičke iluzije 2  i  Zašto mozak griješi? – optičke iluzije 3. Pritom su se učenici educirali iz područja psihologije, tj. kako percipiramo pojave oko sebe, ali i biologije, kako funcionira ljudsko oko, odnosno fenomen tromosti oka. Kreativni dio bio je posebno zanimljiv sudionicima ove radionice jer su sastavljali Beuchetov stolac, a potom fotografirali dvije osobe, jednu ispred druge. Iluzija na fotografiji ostvarena je na način da je pokazivala jednu osobu znatno manju od druge… Naravno, i ostale iluzije bile su izuzetno dojmljive.

2015-11-21_008 2015-11-21_010

Vulkanske čarolije radionica je iz područja kemije koju je osmislila prof. Slađana Cvitičanin, ali su je vodili učenici 7. I 8. razreda naše škole. Sudionici su kemijskim pokusima dočaravali lavu  koja je izlazila iz vulkanske planine, ali su je učenici proizvodili  i u plastičnim bocama.

Biologija u hijeroglifima povezala je dvije znanosti: biologiju i povijest pa su se učenici najprije prezentacijom upoznali s poviješću hijeroglifa, a potom su ih sami ispisivali  na papirusu te igrali različite igre na temu hijeroglifa. Posebno zanimljiva je igra Biomida koje su osmislile učenice 7.b razreda, a sudionici rado igrali. Naš novinarski tim pogledao je mikroskopom i jednostanične organizme, a i glasao za najbolji model stanice koji su izrađivali učenici svih 7. razreda naše škole.

2015-11-21_014 2015-11-21_002

U učionici Informatike  organizirana je vizualno dojmljiva radionica Hologram koju su vodili učenici 7. razreda Mateo Dokić i Luka Boljkovac uz mentorstvo profesorica Jasmine Božičević i Božice Krpes-Pregun.

Tena iz 7.a objasnila nam je sadržaj ove radionice. Najprije je napravila nacrt za piramidu, zatim ga precrtala na prozirnu plastičnu foliju i od dijelova oblikovala prozirnu piramidu bez vrha. Piramida se kasnije stavi na tablet koji projicira munje ili neke druge slike, koje se zatim se šire prozirnom piramidom stvarajući iluziju trodimenzionalnih likova.

Dvije kreativne radionice bile su posvećene popularnom liku crtića, profesoru Baltazaru koji je i lajt motiv naše Znanstveno-umjetničke subote.

2015-11-21_013 2015-11-21_005

Jedna radionica je Tko je profesor Baltazar? (voditeljice : Marina Felić, Gordana Bešenić i  Anita Vrbanić) u kojoj su sudionici saznali sve o nastanku i povijest crtića o Baltazaru. U kreativnom dijelu  učenici su izrađivali vlastite izume poput Baltazarovih. Naš novinarski tim svjedočio je domišljatim izumima učenika koji su osmislili stroj za reciklažu smeća, stroj za pisanje zadaća, stroj za proizvodnju bombona i mnoge druge.

U glazbenoj radionici Bal Bal Baltazar, voditeljica Renate Sumine i Renate Kučan, učenici su se upoznali s glasom kao instrumentom, pjevali poznatu pjesmicu Bal Bal Baltazar s početka svakog crtića o Baltazaru, a zatim u kreativnom dijelu ukrasili slušalice za pametne telefone.

2015-11-21_007 2015-11-21_003

Posljednja, trinaesta radionica moćnog je naziva Vatra (voditeljice: Boža Krznarić i Ines Streljak) kojom su se učenici podsjetili kako vatra nastaje, a zatim su u izrađivali različite oblike od drvaca šibica.

Na kraju najljepši dio – prezentacija uradaka svih radionica. Učenici su u predvorju škole rado pokazali rezultate svog rada u radionicama. Bila je to prava svetkovina znanosti i kreativnosti!

U tom trenutku zaustavili smo i pitali idejnu začetnicu cijele priče kreativnih subota, učiteljicu Bogdanku Conjar, kako je zadovoljna današnjim radom i organizacijom. Kazala je da je danas održan rekordan broj radionica, da su po drugi put sudjelovali učenici izvan Karlovačke županije te da su tijekom održavanja proteklih četrnaest kreativnih subota narasli, stasali u idejama i zainteresiranosti za ovakav način rada s učenicima. Otkrila nam je i planove za sljedeće polugodište. Naime, u travnju ćemo se ponovo družiti, ali u potpuno novim, inovativnim radionicama.

Zahvalili smo učiteljici Bogdanki i umorni, no ispunjeni lijepim dojmovima i obogaćeni novim znanjima napustili školu.

Novinarski tim Znanstveno-umjetničke subote:

Laura Balta, 5.b, Marijan Pablo Pavan, 5.b, Nikolina Vuković, 5.b i Rok Starešinić

Voditeljica: Jasmina Starešinić