Mjesec hrvatskoga jezika u OŠ Grabrik od 21. veljače do 17. ožujka

                                                                                                                           „Nemaš ljepše ni baštine

                          Potomstvu si da ostaviš.”

                              Petar Preradović

 

Stihovima pjesme Rodu o jeziku Petar Preradović je u 19. stoljeću isticao da je jezik jednog naroda njegov najvažniji simbol, nacionalno obilježje, ali i baština koju nasljeđuju budući naraštaji.

Stoga smo u utorak, 15. ožujka 2022., potaknuti Preradovićevim domoljubnim zanosom, baš njegovim stihovima započeli kvizaško natjecanje učenika naše škole te na taj način zaokružili sve aktivnosti  koje smo provodili obilježavajući Mjesec hrvatskoga jezika, koji je započeo 21. veljače, na Međunarodni dan materinskog jezika, a završava 17. ožujka, na dan kada završavaju Dani hrvatskoga jezika.

Pitanjima, koja su provjeravala znanje učenika iz područja hrvatskoga jezika i književnosti, željeli smo pokazati kolika je važnost očuvanja materinskog jezika, jezične baštine i jezične povijesti. Jezik je moćno sredstvo jer ono smo što govorimo.

Vodeći se ovim načelima u vrijeme između dviju smjena, u 13 sati, okupilo se šest kvizaških ekipa složenih od dvaju učenika 6. razreda i dvaju učenika 7. razreda, ukupno 24 učenika, koji su odgovarali na 18 pitanja. Nakon zbrajanja rezultata ekipe su pokazale podjednako znanje, no dvije su se ipak istaknule većim brojem bodova pa smo izjednačenje riješili pripetavanjem, odnosno dodatnim pitanjem na koje je uspješnije odgovorila ekipa učenika koju su činili: Dina Kolar, 6.b, Tin Milanović, 6.c, David Smokrović, 7.c i Paula Jurčević, 7.c. Učenici su zavrijedili pohvalnice, a pobjednička ekipa slatko iznenađenje iz školske kuhinje.

Čestitamo pobjednicima i ostalim sudionicima kviza. Vjerujemo da ćemo ovu aktivnost u našoj školi tradicionalno provoditi u obilježavanju Dana hrvatskoga jezika.