Gimnazijalci za darovite četvrtaše

Povodom Dana znanosti, 10. 11. 2022. potencijalno daroviti četvrtaši naše škole posjetili su Gimnaziju Karlovac u pratnji učiteljica Bogdanke Conjar i Marine Felić.  Sudjelovali su u dvjema radionicama koje su vodili gimnazijalci, članovi GLOBE tima, a njih su mentorirale profesorice Slađana Cvjetičanin i Margareta Kulaš.

GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) je znanstveno-obrazovni program  koji podrazumijeva redovita učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju.

Stariji učenici su mlađe učenike upoznali s metodama prikazivanja nadmorske visine na geografskim kartama. Nakon samostalne izrade karte, prikazivali su sadržaj modelirajući reljefne oblike u 3D pješčaniku virtualne stvarnosti.

U drugoj radionici stariji učenici su kroz predavanje i izvođenjem pokusa objasnili kako nastaju oblaci i koje sve vrste razlikujemo. Izlaskom van, mlađi učenici su promatranjem prepoznavali oblake na nebu prema GLOBE protokolu.

Radionice su organizirane s ciljem razvoja interesa za znanost te povezivanja starijih i mlađih učenika pri čemu stariji učenici prenose znanja mlađima.