Anketa o gledanosti TV

Analiza ankete o gledanosti televizije učenika prvog razreda

Televizija kao medij
Nedvojbeno je televizija medij koji zauzima važno mjesto u životu svakog čovjeka, a posebice djece. Ta kutija s pokretnim slikama u središtu je pozornosti svake obitelji. Upravo ona okuplja članove obitelji koji dopuštaju da njihove oči zaokupi i po nekoliko sati dnevno. Za to vrijeme komunikacija u obitelji izumire! Putem reklama, filmova, humorističnih serija i ostalih sličnih emisija, televizija utječe na percepciju stvarnosti i života uopće. Tako televizija ima veliku ulogu u formiranju ljudskog mišljenja. Uvijek je tako bilo, a danas je to naročito izraženo s obzirom da čovjeka mediji bombardiraju sa svih strana.
Dijete i televizija
Svaku odraslu osobu koja se bavi odgojem trebalo bi zanimati pitanje utjecaja televizije na oblikovanje ličnosti djeteta s obzirom da su upravo djeca nositelji i kreatori budućnosti.
Pitanjem utjecaja televizije bave se mnogi stručnjaci koji naglašavaju problem ovisnosti o televiziji i negativnog utjecaja poput gubljenja osjećaja za zajedništvo, probleme s koncentracijom u adolescenciji pa i gojaznosti. «Zabrinjavajuća je činjenica da prosječno dijete provede 1.680 minuta ispred televizije tjedno, dok s roditeljima provodi tek 38.5 minuta u suvislom razgovoru» (Benat, 2007). Detaljnija saznanja pogledajte na priloženim stranicama.
Cilj
Promišljajući problematiku utjecaja televizije na školskom stručnom aktivu učiteljica 1. razreda dogovoreno je da se anketiranjem roditelja učenika 1. razreda utvrdi gledanost televizijie učenika naše škole. Anketa je provedena na roditeljskim sastancima u prvom polugodištu šk. god. 2008./09.
Ista anketa provedena je i s roditeljima prvog razreda OŠ Dubovac u dogovoru s učiteljicama iste škole.
Priložena prezentacija pokazuje analizu rezultata ankete u OŠ Grabrik. Prezentaciju možete pogledati ovdje.

Literatura:

http://www.skole.hr/roditelji/odgoj?news_hk=5290&news_id=236&mshow=356

http://www.trigon.hr/infodesk/article.asp?documentId=2431

http://www.kriz-zivota.com/magazin/mladi_i_djeca/2599/previse_televizije_skodi_djeci_/

http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&cat=w&acat=w&show=1&id=19296

http://ostvarenje.crolink.net/razvoj.htm

http://www.24sata.com/index.php?cmd=show_clanak&action=ispis&tekst_id=88979