Terenska nastava u Vukovaru

2016-11-16_010

U sklopu projekta ”Posjet osmih razreda Vukovaru” učenici osmih razreda bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru 16. i 17. studenog u organizaciji „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“.

U rano jutro, 16.11. 2015. krenuli smo uzbuđeni i u polusnu prema Vukovaru. Nakon četiri i pol sata sretno smo doputovali u Vukovar gdje smo nakon doručka krenuli u obilazak s našim vodičem prema sljedećem programu:

  1. Gradski muzej Vukovar nalazi se u dvorcu Eltz koji je tijekom rata pretprio velika oštećenja. Nakon dugogodišnjeg truda, muzej je opet otvoren 2013. i sadrži više od 1400 djela suvremene i europske umjetnosti.

2016-11-16_001 2016-11-16_011

2. Muzej Vučedolske kulture ponudio nam je brojne materijalne izvore iz prapovijesti koji su pronađeni na lokalitetu Vučedola. Muzej prikazuje život i postignuća vučedolske kulture.

2016-11-16_004 2016-11-16_003

3. Predavnjem na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar učenici su detaljno upoznati s uzrocima Domovinskog rata kao i s tromjesečnim borbama na vukovarskom području.

U popodnevnim satima smjestili smo se u hostel Dubrovnik koji se nalazi na području bivše vojarne. Nakon kratkog odmora i večere, slobodni dio dana proveli smo u središtu grada gdje smo zapalili svijeću uz bijeli križ na ušću Vuke u Dunav. Večernje sate učenici su proveli u disku, a potom smo u 21:30 svi krenuli na zasluženi odmor.

2016-11-16_005 2016-11-16_007

  1. Drugi dan obilazili smo memorijalne lokalitete. Dan je započeo jutarnjim dolaskom u Gradsku bolnicu u sklopu koje se nalazi Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. Za vrijeme opsade grada bolnica je postala vojna bolnica. Sustavno je bombardirana i uništavana od strane agresora. Važno je spomenuti da je tada upraviteljica bolnice bila dr. Vesna Bosanac. Bolesnici su se nalazili u podrumu, preživljavali u teškim uvjetima. Danas je u toj bolnici vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja.

2016-11-22_001 2016-11-22_001

  1. Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti je danas zgrada napravljena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije. Tu smo upoznali junaka Blagu Zadru koji je na Trpinjskoj cesti vješto zaustavio tenkove agresora.

2016-11-16_006 2016-11-16_009

  1. U muzeju Domovinskog rata u vojarni 204. brigade HV-a razgledali smo naoružanje korišteno u Domovinskom ratu, simulaciju bojnog polja, izložbenu postavu minsko-eksplozivnih sredstava, replički prikaz srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“.

2016-11-22_002 2016-11-22_003

  1. Posjetili smo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Ono je najveća masovna grobnica nakon Drugog svjetskog rata.  Devet stotina trideset i osam bijelih križeva simboliziraju žrtve. Zapalili smo lampione ispred velikog spomenika u sredini kojeg je “zračni križ” i vječni plamen.

2016-11-22_002  2016-11-22_004

  1. Zadnja naša memorijalna lokacija obuhvaćala je Spomen dom Ovčara i masovnu grobnicu Ovčara. Ovčara je naziv farme u sklopu Vupika, smještena 5 kilometara jugoistočno od Vukovara, a danas poznata po najvećem pokolju počinjenom u Domovinskom ratu. Spomen dom “Ovčara“ otvoren je 20. studenoga 2006. u hangaru u kojem su prije 25 godina svoje posljednje sate i minute života proveli zarobljeni branitelji i civili koji su kasnije mučki ubijeni. Ovčara predstavlja trajni podsjetnik na njihove posljednje poglede, osmijehe i njihove posljednje riječi…
  1. Prije odlaska iz grada heroja učenicima je održana prezentacija na temu „Škola mira“ s ciljem da učenici iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Škola mira želi učenicima prenijeti pozitivno ozračje u kojemu će se oni razvijati kao odgovorni građani i građanke svjesni vrijednosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira. Boravak osmaša u Vukovaru završio je kvizom u kojem su sudjelovali učenici predstavnici škola sudionika u projektu. Našu školu predstavljale su učenice Dora Lauš i Dora Radečić i plasirale su se na 3. mjesto.

2016-11-16_002 2016-11-16_008

U pratnji 4 osma razreda bile su njihove razrednice Božica Krpes-Pregun, Slađana Cvitičanin i Marina Špine Juraić, učitelji Jasminka Kraljević, Antun Vuksan i Vedran Šenk, te ravnateljica Željka Škot.

O svojim zapažanjima i dojmovima nakon posjeta Vukovaru osmaši su pisali u školskoj zadaći iz hrvatskog jezika. Evo kako su oni doživjeli ovu terensku nastavu:

Na  Memorijalnom groblju Vukovar, koje je najveća masovna grobnica u Europi nakon 2. svjetskog rata, postavljeno je 938 bijelih mramornih križeva prema broju žrtava. Ovčara nas je posebno dirnula i ražalostila zbog zločina koji se dogodio samo 5 km od Vukovara. Ondje je odvedeno 200 nedužnih ranjenika iz bolnice koji su teško mučeni, maltretirani, a potom i ubijeni i zatrpani u zajedničku grobnicu.

Vukovar je doista grad heroja koji je po planu neprijatelja trebao pasti nakon 3 dana, a zahvaljujući upornim i hrabrim stanovnicima i vukovarskim braniteljima, grad je izdržao 3 mjeseca. Ponosni smo na njih!

                                                                                                                             Petra Krajačić

 

Posjet Vukovaru za mene je bio vrlo emotivan.  Približio mi je Domovinski rat i pomogao mi da shvatim što se 1991. godine događalo. Sada u potpunosti razumijem zašto se Vukovar naziva „grad heroj“.

Vukovar je u meni  izazvao tugu zbog svih izgubljenih, nedužnih ljudskih života, ali i divljenje prema svima koji su ostali braniti svoj grad. Zahvaljujući njima,  obranjena je i moja domovina. Zato sam im zahvalan. Ponosan sam na Vukovar, njegove stanovnike i branitelje!

                                                                                                                             Zvonko Mesić                              

 

Drugi dan posjeta Vukovaru započeli smo posjetom vukovarskoj bolnici u čijem se podrumu nalazi muzej gdje su prikazani uvjeti rada i izgled bolnice za vrijeme 1991. godine. U uskom hodniku, koji povezuje stari i novi dio bolnice, nalaze se pločice s imenima poginulih i nestalih pacijenata i osoblja bolnice kao i pločice na kojima su ispisani uvjeti u kojima su radili i preživljavali.

Iako smo u Vukovaru ostali samo dva dana, osjetili smo tugu i bol preživjelih te otprilike uspjeli dočarati događaje njegovih najtežih dana.

                                                                                                                             Dora Lauš

 

Časnik Hrvatske vojske održao nam je predavanje o oružuju koje smo imali priliku vidjeti u okružju same vojarne. Također, pokazao nam je i oružje koje su vukovarski branitelji vlastoručno napravili kako bi mogli obraniti svoj grad.  Nakon toga posjetili smo Trpinjsku cestu gdje su nam voditelji Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti pričali kako su Vukovarci na čelu s generalom Blagom Zadrom na Trpinjskoj cesti uništili 76 neprijateljskih tenkova. Ne znam što me više shrvalo, priča o gotovo nenaoružanim braniteljima koji su odolijevali daleko naoružanijem neprijatelju, Memorijalno groblje s gotovo 1000 grobova nedužnih žrtava ili posjet Ovčari.

                                                                                                                             Donat Horvat

 

Posjet Vukovaru bio je jako emotivan. Svima bih preporučila da ga posjete jer naši  branitelji i nastradali  zaslužuju da se pronosi  istina o Vukovaru i da svi znaju što se dogodilo i za što su se žrtvovali 1991. godine.

                                                                                                                             Antonella Bukovac

 

„Uvijek oprostiti, ali nikada zaboraviti!“ rečenica je koju smo  svi  puno puta čuli. No, kad bolje razmislim, treba li stvarno tako i biti?! Zar bi Vukovarci, koji su izgubili članove obitelji, rodbinu, prijatelje pa i samo poznanike koje su prije svakodnevno viđali na ulicama svog grada, trebali sve te teške zločine mučenja, razraranja i ubijanja na Ovčari zaboraviti i krenuti dalje sa životom?

Od svega što smo doživjeli  u Vukovaru najviše me  zadivila ljubav i požrtvovnost liječnika i medicinskog osoblja vukovarske bolnice prema svojim građanima jer su do zadnjeg dana sve pacijente zbrinuli u bolnici i u gotovo nemogućim uvjetima spašavali njihove živote.

                                                                                                                             Nika Azinović