Božić u Europi

EUROPSKA RAZMJENA BOŽIĆNIH UKRASA je godišnji projekt u kojem tisuće učenika osnovnih škola ručno izrađuju ukrase za božićna drvca te ih razmjenjuju sa školama iz drugih europskih zemalja.

Na poziv Europe Direct Centra Karlovac, ove je godine u projektu sudjelovalo 6 osnovnih škola iz Karlovačke županije – OŠ Grabrik, OŠ Braća Seljan, OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Mahično, OŠ Banija i OŠ Vladimir Nazor iz Duge Rese.

Susret predstavnika škola sudionika u projektu održan je  9. 12.2016. u Knjižnici za mlade. Nakon razmjene iskustava i dojmova o projektu zajedno je okićeno Europsko božićno drvce.

Na adresu naše škole stigli su božićni ukrasi i čestitke iz 31 osnovne škole, iz 15 europskih zemalja: Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Grčke, Hrvatske, Irske, Italije, Francuske, Litve, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva -Škotske, Engleske i Velsa.

Kroz učenje o slavljenju Božića u drugim zemljama, djeca također uče o drugim aspektima posebnim za svaku zemlju, kao što su jezik, geografija, povijest i kultura, a time stječu bolje razumijevanje o tome što znači biti građanin Europe.

 

I ove godine kićenju Europskog božićnog drvca pridružili su se polaznici produženog boravka koji su veselom priredbom učinili ovaj događaj još zanimljivijim.