Posjet Aquatici

Izvanučionična nastava šestih razreda ili kako nas je tema vode vodila od knjižnice do akvarija

Osnovna škola Grabrik ove školske godine domaćin je županijskog Natjecanja iz matematike pa su 28. veljače 2017. godine najbolji županijski matematičari odmjerili svoje  znanje i koncentraciju u učionicama naše škole, a nama, učenicima predmetne nastave, je to bio povod da kolotečinu nastavnog utorka zamijenimo zanimljivom šetnjom gradom, posjetom zanimljivim gradskim institucijama i spoznajama o zanimljivostima funkcioniranja života u slatkovodnim staništima, tj. da održimo nastavu izvan učionica.

6.a i b razred s voditeljicama Zlatom Lukšić, Ivanom Maradin i Jasminom Starešinić najprije se uputio do Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“  gdje su nas u Ilirskoj dvorani dočekali ljubazni članovi Javne ustanove „Natura viva“ koja upravlja zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Karlovačke županije. Zanimljivim interaktivnim predavanjem i  prezentacijom upoznali su nas s načinom života u slatkovodnim staništima. Saznali smo ponešto o našim najpoznatijim slatkovodnim ribama: šaranu, somu, štuki, grgeču, kliji, ali i o jeguljama i lososima, podsjetili se znanja o karlovačkim rijekama, ali i hrvatskim rijekama jadranskog i crnomorskog sljeva te na kraju odgovarali na pitanja kviza kojim su provjerili naše znanje i razinu koncentracije kojom smo pratili njihovo predavanje.

 

Potom smo svoje stečeno teorijsko znanje nadogradili na najboljem i tenutno najatraktivnijem mjestu u gradu,  u novoizgrađenom slatkovodnom akvariju „Aquatika“. Naši vodiči su nas proveli ovim čudesnim mjestom gdje smo saznali da je Aquatika najveći slatkovodni akvarij u Europi, da se prostire na gotovo 3000 kvadrata i sastoji od 25  akvarija. Divili smo se kako se Akvarij uklopio u prirodni ambijent desne obale Korane, kreativnosti njegove arhitekture, ali prije svega njegovim stanovnicima. Stotinu vrsta riba, odnosno oko 5000 jedinka našlo je u njegovim prostorima svoje novo stanište… Pogledima smo pratili pastrve, velikog soma Toma, duguljaste štuke, ogromne jesitre i brojne druge riblje vrste. Svjedočili smo i nekim endemskim vrstama koje se rijetko viđaju u prirodi, a upoznali smo se i s tehničkom podrškom, tj. postrojenjima za filtriranje vode i prostorijama za pripremu hrane za ribe.

 

Prepuni dojmova, vraćajući se svojim kućama, bili smo ponosni na svoj grad koji je od jeseni bogatiji za jedno vrijedno mjesto u kojem će uživati ne samo Karlovčani, već i brojni turisti.