Državno natjecanje iz biologije

Od 3. do 6. svibnja 2017. održano je državno Natjecanje iz biologije.

Sudjelovalo je 110 učenika i 75 mentora u dvije kategorije: natjecanje u poznavanju, razumijevanju i primjeni nastavnih sadržaja iz biologije (6 skupina) te u predstavljanju samostalnih istraživačkih projekata (2 skupine). Domaćin je bila OŠ „Antun Gustav Matoš” Vinkovci, čiji su učenici sa svojim učiteljima pripremili zanimljiv i kvalitetan program za otvorenje i zatvaranje Natjecanja.

 

Kao predstavnice naše škole u kategoriji samostalnih istraživačkih radova natjecale su se učenice 8.b razreda Lana Paulić i Antonela Pandur. Prezentacijom, predavanjem i obranom svog znanstvenog rada „Utjecaj prirodnih tvari na razvoj plijesni na svježem voću i povrću” osvojile su 6.mjesto. Sam rad pokazuje doprinos u znanstvenom svijetu, jer su djevojke dokazale primjenjivost prirodnih sredstava propolisa, ulja sjemenki grejpa,Echinacee i češnjaka u borbi protiv razvoja plijesni. Rad će biti objavljen u elektroničkom časopisu Bioznalac. Učenice su dobile priznanje za najbolji plakat Državnog natjecanja iz biologije 2017. na što smo posebno ponosne, jer se u toj kategoriji natjecalo 25 plakata osnovnih i srednjih škola.

 

Svi su sudionici posjetili Muzej Vučedolske kulture u Vukovaru te Gradski muzej u Vinkovcima, a bilo je organizirano i zajedničko druženje učenika, mentora i članova Državnoga povjerenstva uz kušanje specifičnih delicija iz dijelova Republike Hrvatske iz kojih su došli sudionici Natjecanja, na kojem su naše učenice ostvarile nova prijateljstva i poznanstva.