Razmišljanje o prostoru i stvaranje prostora

Iako je u petak, 15. 12. 2017. kiša lijevala kao iz kabla, vremenske prilike nisu spriječile učenike 2. a u naumu da jedan radni dan provedu u Knjižnici za mlade. Na poziv mame Tatjane Basar, članice Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, odazvali su se bez razmišljanja, očekujući nova, drukčija iskustva.

Radionicu „Razmišljanje o prostoru i stvaranje prostora“ osmislila je Ivana Maradin, profesorica likovne kulture, a izuzev nje, radionicu su vodile i arhitekte Tatjana Basar i Iva Mlinarević.

 

Nakon kratkog predavanja o stanovanju, prostoru i građevinama, promatranju zanimljivih zgrada u svijetu te stvaranja prostora tijelima, učenici su se podijelili u skupine. Zadatak je bio načiniti užad od najlonskih vrećica. Od nastale užadi načinjena je konstrukcija budućih prostorija. Ovaj zahtjevan posao ipak su preuzeli Ivana, Iva i Tatjana.

Sljedeći korak je bio izrada zidova različitih oblika i formi, a građevni materijal su bile kartonske trake. Vezivno sredstvo bile su ljepljive trake i klamerice. Tako su učenici postali graditelji.

Nastajali su neobični zidovi koje je valjalo podići i učvrstiti na konstrukcije. Sudjelovali su svi.

 

Dobiveni prostor valjalo je isprobati. Taj zadatak bio je posebno zanimljiv. Iako zidovi nisu bili betonski, izdržali su nasrtaje drugašića. Igra je bila primamljiva, i u prvi mah se činilo da će se sve razrušiti, no učenici su ipak posebno pazili na vlastiti rad.

Nakon kratke zakuske za koju su se pobrinuli domaćini, uslijedilo je iznenađenje: svaki učenik dobio je prigodni poklon, a ni učiteljica nije ostala praznih ruku.

 

Bilo je čarobno proći kroz osvjetljenu divovsku kuglicu na povratku u školu.

Zahvaljujemo organizatorima i nadamo se još ovakvim zanimljivim radionicama.