Učimo o svome gradu

Dana 27. 2. 2019. učenici 3.a i 3.b razreda krenuli su u obilazak Karlovačke Zvijezde.

Kod tlocrta Zvijezde dočekala nas je vodičica Ivančica Šebalj, ujedno i Ivina mama. (Ivo je učenik našeg razreda.)

Vodičica nam je pokazala Šanac. Šančevi su iskopani u prošlosti radi lakše obrane od neprijatelja. Kad bi Osmanlije napadale, u Šančeve se puštala voda.

U blizini je spomenik našem velikom, ali tužnom slikaru Vjekoslavu Karasu. Zanimljiv je i lijep.

 

Obišli smo i znamenitu Radićevu ulicu. Puno toga nam je vodičica ispričala. Iz inata i srditosti, jedan zatvorenik je podmetnuo požar. Sve kuće u Zvijezdi su izgorjele osim jedne, današnjeg Gradskog muzeja. Ljudi su se sjetili napraviti gasice (prolaze između kuća) kako bi vatrogasci lakše gasili požar. Posebno zanimljivo je bilo slušati o prozorima koji su izbočeni kako bi gospođe mogle iz kuće gledati prolaznike na ulici.

 

Posjetili smo Trg bana Josipa Jelačića. U sredini je izvor pitke vode, Zdenac, geometrijsko središte Zvijezde. Na Zdencu je 5 žena. Četiri žene predstavljaju godišnja doba, a peta obilje. U blizini su dvije crkve, katolička i pravoslavna. Trg posebno krasi zavjetni kip Djevice Marije. Izgradio ga je poznati talijanski kipar. Na trgu je puno plavih zvjezdica na kojima je jedno slovo i jedan broj. To su oznake za poznati bal koji se pleše svake godine na rođendan Karlovca.

Posjetili smo najkraću ulicu. Na uglu je kip crnog orla. U ulici se nalazi i ljekarna.

 

Posjet smo završili kod Žabe, spomenika kojeg je Zagreb poklonio našem gradu. Kada nju protrljaš malo rukom i zaželiš želju, ta će ti se želja možda jednoga dana ispuniti. I tako smo završili obilazak.

Karlovačka povijest je bogata, zanimljiva, poučna i još uvijek neotkrivena. Svima bih preporučio da dođu, vide i dožive ovo što smo i mi. Svi bi se lijepo proveli i puno toga naučili.

Tekst napisao: Jakov Paulić, 3. a