Daroviti u Istri

Prošla subota, 12.10.2019. bila je savršena za izlet.

To su, uputivši se prema Istri, iskoristili potencijalno daroviti učenici 4. – 8. razreda, predvođeni učiteljicama Bogdankom, Marinom i Majom, te školskom psihologinjom Ivanom.

 

Naše prvo odredište bio je Svetvinčenat. Općina Svetvinčenat  nalazi se u južnom dijelu središnje, crvene Istre. Površine je oko 80 km2 i ima oko 2200 stanovnika. Za usporedbu, površina Karlovca je 5 puta veća. Sastoji se od 19 naselja, od kojih je najveće Svetvinčenat. Od povijesnih znamenitosti, u njemu se nalazi pet dobro očuvanih crkvi, Dvorac Morosini, Kaštel Grimani i Gradska loža. Stanovništvo se uglavnom bavi turizmom i poljoprivredom…. I još jedna zanimljivost, u Svetvinčenatu se održava festival sira u sklopu kojega je i jedan poseban izbor za miss – izbor naj-koze! Sve to smo saznali od Mihaela iz 8.a razreda.

Po dolasku u Svetvinčenat, u Kaštelu Grimani, za naše učenike organizirana je interaktivna igra rješavanja zagonetki „Bijeg iz Kaštela“. Učenici su podijeljeni u više skupina od petero. Svaka skupina dobila je mapu sa sedam zagonetki. Da bi riješili zagonetke bilo je potrebno obići sve prostorije kaštela. Uspješnim rješenjem svih zagonetki učenici su došli do šifre kojom su otključali mač zaboden u kamen.

  

 

Učenici su posjetili i kuću vještice Mare, gdje ih je Marin duh (3D mapping) svojom pričom vratio u prošlost. Također su mogli isprobati virtualno streličarstvo u borbi za obranu kaštela. Najbolji streličar uspio je pogoditi čak sedam vitezova!

Kako bi što bolje upoznali grad zaigrali su „Lov na baštinu“. Na temelju fotografija su trebali pronaći određene elemente u gradu, te ih kao dokaz fotografirati mobitelom.

  

Nakon višesatnih aktivnosti u Svetvinčenatu, uputili smo se u Hum. Tamo su nam učenice 5.b razreda Lucija i Ema ispričale zanimljive činjenice vezane uz taj najmanji grad na svijetu. Tako smo doznali da broji samo tridesetak stanovnika i da se može obići u 5 minuta (u što smo se i sami uvjerili… više puta). Prema legendi, nastao je kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne te od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum. U Humu završava i poznati spomen – kompleks glagoljici, Aleja glagoljaša koja se proteže na 7 km dugom putu od Roča do Huma.

 

Nakon šetnje ulicama grada i kupnje suvenira uputili smo se natrag prema našem Karlovcu, ispunjeni dojmovima ovog lijepo provedenog dana….

Tekst zajednički napisale: psihologinja Ivana Belavić Gosta i učenice Tia Šušnjar (5.a) i Ema Prpić (5.b)