Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2020.

Povodom obilježavanja internacionalnog Dana sigurnijeg interneta 11. veljače, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, koordinator Centra za sigurniji internet u Hrvatskoj već šestu godinu zaredom organizira aktivnosti i akcije s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među mladima i djecom, ali također i roditeljima.

Centar za sigurniji internet poziva sve institucije, organizacije i škole, koje se žele uključiti u obilježavanje Dana, da se prijave putem obrasca.

Svi koji žele aktivno sudjelovati u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta mogu preuzeti brojne edukativne i promotivne materijale i dati svoj doprinos organizacijom inovativnih i kreativnih radova i aktivnosti.

Nagrade za stručne suradnike i roditelje

 Ove godine 10 stručnih suradnika bit će i nagrađeno (5 s tablet uređajima, a 5 s promotivnim paketima) pa se svi organizatori aktivnosti pozivaju da kreativne, literarne i druge radove koji proizađu iz obilježavanja Dana sigurnijeg interneta uz detaljan izvještaj o obilježavanju Dana prijave na e-adresu nagrade.dsi@gmail.com.

Uz to, Centar za sigurniji internet ove godine želi motivirati što više roditelja da se uključe u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta i za njih su pripremili nagradnu igru.

Zainteresirani roditelji mogu sa svojom djecom osmisliti priču na temelju klasičnih bajki (Vuk i 7 kozlića, Crvenkapica, Ivica i Marica i slično), ali te se priče trebaju odvijati u digitalnom dobu i trebaju imati pouku o sigurnosti i zaštiti na internetu. Svoju priču trebate poslati na mail prica.dsi@gmail.com, a 3 najoriginalnije priče bit će nagrađene s 3 tablet uređaja nakon Dana sigurnijeg interneta.

 Online kviz za djecu i mlade

 Jedna od aktivnosti obilježavanja Dana sigurnijeg interneta je i online kviz za djecu i mlade o sigurnosti na internetu, koji će se održati u utorak, 11. veljače, od 9 do 19 sati.

Kako bi se pristupilo online kvizu, na sam Dan sigurnijeg interneta morat će se preuzeti mobilnu aplikaciju koja će biti dostupna na www.dansigurnijeginterneta.org. Mobilnu aplikaciju može se besplatno preuzeti i instalirati na mobitele, tablete, laptope ili stolna računala.

Za pristupanje kvizu nije potrebno ostavljati svoje osobne podatke. Nigdje nije potrebno navoditi svoje ime, prezime, adresu ili broj telefona, a nakon što se riješi kviz dobit će se povratnu informaciju o rezultatu i bit će dodijeljen jedinstveni kod koji je potrebno pohraniti (predlaže se da se napravi screenshot).

Nagrade: 2 tableta, 2 mobitela, 3 tipkovnice plus miš, 3 slušalice dodjeljuju se slučajnim odabirom između onih natjecatelja koji su kviz riješili s 80 % ili više točnih odgovora do 19 sati na dan kviza. Informacije o dobitnicima nagrada bit će objavljene u srijedu, 12. veljače na mrežnoj stranici www.csi.hr. Ako prepoznate svoj kod na popisu nagrađenih, potrebno je obratiti se roditelju ili skrbniku koji treba kontaktirati djelatnike Centra za sigurniji internet na besplatan telefonski broj 0800 606 606 i na e-adresu nagrade.dsi@gmail.com i dogovoriti provjeru autentičnosti i preuzimanje nagrade.

Za sve dodatne informacije potrebno je posjetiti mrežnu stranicu www.csi.hr ili službenu Facebook stranicu Centra za sigurniji internet.

Ako se sumnja na nasilje na internetu, potrebno je nazvati broj 0800 606 606, besplatni i anonimni telefonski broj za pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta. Ako se uoči nezakonit sadržaj na internetu, može ga se prijaviti na Hotline anonimni prijavni obrazac.

Vijest je prenesena s portala Medijska pismenost – abecedea za 21. stoljeće.