Europski Božić

Svečanim programom koji je održan 16.12.2019. u Haulikovoj ulici na prostoru ispred Razvojne agencije Karlovačke županije, završen je ovogodišnji europski projekt Europska razmjena božićnih ukrasa (European Christmas Tree Decorations Exchange) u koji smo se uključili na inicijativu EUROPE DIRECT CENTRA iz Karlovca.

Učenici OŠ Grabrik u ovom projektu sudjeluju već šestu godinu za redom. Svaki put ponovo uživamo u razmjeni božićnih ukrasa koje izrađuju na tisuće učenika europskih osnovnih škola.

Iz naše škole u Europu je poslano više od 40 čestitki i božićnih ukrasa, a izradili smo i letak o božićnim običajima u Hrvatskoj. Na našu je adresu također stiglo mnoštvo manjih i većih paketa u kojima su bili raznovrsni zanimljivi ukrasi  i neobične čestitke. Bilo je tu i pjesmarica, knjiga recepata, adventskih kalendara i drugih zanimljivosti. Učenici su s velikim uzbuđenjem otvarali svaki paketić.

Djeca iz Danske, Češke, Francuske, Italije, Njemačke, Irske, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva (i to iz: Škotske, Engleske i Walesa), zatim iz Rumunjske, Španjolske i Grčke potrudila su se izraditi čestitku ili ukras karakterističan za svoju zemlju.

Jednim dijelom pristiglih ukrasa okitili smo zajedničko božićni drvce postavljeno ispred Edic-a, a drugi dio pristiglih predmeta izložili smo na našem školskom božićnom drvcu u predvorju škole. Posjetitelji ove male izložbe mogli su uživati  u bogatstvu boja i materijala i saznati ponešto novo i zanimljivo o božićnim običajima u spomenutim europskim zemljama.

Nadamo se da ćemo u ovom projektu sudjelovati i iduće godine kada ćemo se još više potruditi da djeci diljem Europe predstavimo našu školu, našu zemlju i naše božićne običaje.