Projekt LORA

Osnovna škola Grabrik  prošle je školske godine odabrana, kao jedina škola u našoj županiji, u projekt “LORA – laboratorij održivog razvoja” koji vodi udruga Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti.

Po završetku projekta napravljen je kratak film koji prikazuje sažetak mnogobrojnih aktivnosti provedenih tijekom projekta. Vjerujemo da će vas to potaknuti da se dodatno informirate o projektu i upoznate njegove sudionike.

Poveznica na film: https://youtu.be/1l81_lgEtaQ

UKRATKO O  PROJEKTU LORA

Uključivanjem u projekt LORA naša se škola pridružila UN-ovoj inicijativi u ostvarivanju 17 globalnih ciljeva održivog razvoja s namjerom uključivanja lokalnih zajednica, predvođenim školama, u osiguravanju održive budućnosti.

Program naše škole osmišljen je s ciljem poticanja aktivnijeg načina života i unaprjeđivanje zdravlja školske djece. Namjera nam je to učiniti educiranjem o važnosti kretanja, njegovom pozitivnom utjecaju na zdravlje te nizom aktivnosti koje će provoditi učenici pod vodstvom učitelja. Želimo potaknuti učenike i članove njihovih obitelji na pješačenje, vožnju biciklom ili romobilom, odnosno na izbjegavanje vožnje automobilom.  Stoga smo, na prijedlog učenika, naš projekt nazvali “Volim se gibat, gibat!”.

Nakon početne edukacije voditelja i osmišljavanja cjelokupnog programa, u proljeće 2020. trebala je započeti realizacija planiranog. Nažalost, nastavu i druge aktivnosti škole u ožujku smo morali prilagoditi uvjetima nastalim zbog pandemije izazvane korona virusom. Naš je projekt tada zaustavljen s namjerom da se nastavi kada se za to pokaže mogućnost. S obzirom na to da smo ovu školsku godinu započeli nastavom u školi, projekt nastavljamo smatrajući da se i u vrijeme pandemije treba kretati, u užem obiteljskom okruženju, koliko nam vremenske prilike dozvoljavaju.  Provodit ćemo ga u smanjenom i prilagođenom obliku u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

Neke aktivnosti već su provedene: osmišljena je i provedena među učenicima anketa o načinu dolaska u školu i navikama provođenja slobodnog vremena. Rezultate ankete možete pogledati ovdje i u prilogu. Prikupljeni su podatci  o mreži biciklističkih staza u gradskim četvrtima u kojima živi većina naših učenika. Slijede edukacije na satovima razrednika o važnosti kretanja i njegovom utjecaju na zdravlje. Održat će se predavanja o prometnim propisima i pravilima koja se odnose na vožnju biciklom. Za učenike nižih razreda organizirat će se demonstracija osnovnih popravaka bicikla i provjere ispravnosti. Viši razredi upoznat će se s izazovima vožnje na poligonu, a bit će provedeno i natjecanje u skupljanju što većeg broja prijeđenih kilometara biciklom.

Namjera nam je nastaviti projekt i idućih godina. Jedan od glavnih ciljeva nam je postavljanje servisne stanice za bicikle u neposrednoj blizini naše škole od koje bi korist imali svi stanovnici grada. To bi uvelike pridonijelo i razvoju cikloturizma u Karlovcu. Od ovog cilja nećemo odustati, no morat ćemo produljiti vrijeme za njegovu realizaciju.

Nadamo se da će se učenici zabaviti, a naši ciljevi i očekivanja ispuniti te potaknuti  građane na slične projekte u korist cijele zajednice.

Autor teksta: Tara Radočaj, učenica 8.c


AKTIVNOSTI U OKVIRU PROJEKTA LORA

Suradnja s udrugom PEDALA LAGANINI

U okviru projekta „ Lora“ i školskog programa „ Volim se gibat, gibat“,  1. i 2. listopada ove godine, ugostili smo Zlatka Lenuzzija i Ivana Radočaja, članove biciklističkog kluba „Pedala laganini“.

Učenicima četvrtih razreda održali su predavanje o biciklizmu. Demonstrirali su jednostavne popravke i provjere ispravnosti, osnovne dijelove i opremu.

Učenici su tako saznali da je kod bicikla važno da je prilagođen visini vozača, da je ispravan i redovno održavan te da su, što se sigurnosti vožnje tiče, najvažnije kočnice, gume i svjetla. Također, važno je uza se imati rezervnu gumu i alat u slučaju kvara.

Pokazali su kako zamijeniti gumu i popraviti lanac. Istaknuli su da se u prometu treba ponašati odgovorno, držati razmak između vozača i poštivati prometna pravila.

Biciklizam je sport koji omogućuje tjelesnu aktivnost i boravak u prirodi. Zlatko i Ivan su s nama podijelili priče sa svojih putovanja u neke europske države kao što su Italija, Španjolska, Francuska, Poljska. Za tako duga putovanja treba se pripremiti. Važan je plan puta, sigurnost i ispravnost bicikla, dodatna oprema, hrana i tekućina.

Vjerujem da su neke učenike zainteresirali za ovaj sport koji je svakim danom sve popularniji. Ako se želite pridružiti klubu, možete se javiti Ivanu i Zlatku ili ih posjetiti na Luščiću u prostoru bivše vojarne.

Autor teksta: Klara Gorup, učenica 7.a

——————————————————————————————————————————————————————–

Nakon predavanja učenici 4.a i 4.b razreda razgovarali su o svojim dojmovima na Satu razrednika.

Motivirani zanimljivim pričama predavača, učenici 4 a razreda svoja su razmišljanja o zdravim navikama likovno prikazali u crtežima uz poruke pod motom “Volim se gibat,gibat”.

Učenici 4.b odmah su se krenuli gibati na satu Zdravstvene i tjelesne kulture uz vožnju biciklom i  glazbu.

 

Online putopisno predavanje „Pedalom po Europi“

U utorak, 10. studenoga 2020., održano je putopisno online predavanje „Pedalom po Europi“. Organizirala ga je OŠ Grabrik, SRK Pedala Laganini i udruga Carpe Diem. Predavanje je trajalo oko 45 minuta, a održao ga je g. Zlatko Lenuzzi, poznati karlovački biciklist. Cilj je bio potaknuti ljude da se pokrenu za zdraviji život.

Gospodin Zlatko nam je ispričao kako je putovao po Hrvatskoj, Italiji do Španjolske gdje je iz jednog gradića mogao vidjeti Afriku. Najteže i najopasnije mu je bilo pedaliranje do Dubrovnika preko otoka po dugačkim uzbrdicama i rubu provalije. Vozio je i do Poljske u vrijeme Europskog nogometnog prvenstva u Poznanu. Istaknuo je da su Poljaci veliki fanovi bicikla. Zanimljivo je što mu nikada na putu nije pukla guma, možda zato što je prije puta uvijek stavljao nove. Često je putovao sa svojim prijateljem, nekada uz pratnju automobila ili kombija. Najgore što mu se dogodilo je kada je ostao bez vode dok je vozio u teškim uvjetima. Više voli vožnju po kiši. Drugi biciklisti su se čudili kako ide na dugi put s tako lošom opremom.

Predavanje mi je bilo zanimljivo i poučno. Ovakva neobična putovanja potrebno je dobro isplanirati i pripremiti se. Najvažnije od svega je sačuvati zdravlje baveći se redovitom tjelesnom aktivnošću.

Autor teksta: Jakov Gerovac, učenik 6.d


Predavanje o biciklima i biciklizmu

Jedna od važnih aktivnosti u okviru projekta LORA (Laboratorij održivog razvoja) je suradnja s lokalnim udrugama i ustanovama s ciljem provođenja edukacije za učenike, učitelje i roditelje. Zbog toga smo u naš školski projekt  „Volim se gibat, gibat“ koje je dio projekta LORA, uključili i suradnju s PU karlovačkom.

Dana 22. i 23. listopada 2020. djelatnik PU, gospodin Dražen Rakuša, održao je predavanje za učenike 8. razreda o prometnim zakonima i propisima koji se odnose na bicikliste. Zbog epidemiološke situacije predavanje je održano u školskom vrtu.

Prometni je policajac najprije govorio o prometu općenito, o prometnim nesrećama i o primjerima stradanja zbog nepažnje i nepoštivanja prometnih znakova. Naveo je i neke zastrašujuće statističke podatke o stradanjima biciklista u prometu u proteklih 60-ak godina.

Nakon toga, uslijedio je za nas puno zanimljiviji dio pod naslovom “Bicikl je zakon”, o povijesti bicikla i biciklizma. Saznali smo da je prvi bicikl izrađen u Nizozemskoj u 16. stoljeću, a njegov se nastanak može povezati s velikom erupcijom vulkana čije su katastrofalne posljedice rezultirale sveopćom nestašicom hrane, ugibanjem životinja, posebice konja koji su u to doba bili glavni pokretači prometnih vozila tj. zaprežnih kola.

Ta je nevolja potaknula ljude na pronalaženje novih načina i sredstava prometovanja. Nizozemac Karl von Drais izumio nepraktično drveno vozilo bez kočnica – bicikl. U početku je on bio samo za bogataše i prilično nepraktičan (poznati bicikl s 2-metarskim kotačem). S vremenom je bicikl postao sve jeftiniji i dostupniji običnim ljudima.

U drugoj polovici 20. st. kad se javlja ideja „zdravog života“ bicikl postaje vrlo popularan i financijski dostupan gotovo svima.

U Gradskom muzeju Karlovac izložene su fotografije i nekoliko primjeraka starih bicikala i s vremenom bi ih valjalo ponovo pogledati i prisjetiti se kako je započela priča o biciklu.

Karlovac je jedan od rijetkih gradova u kojem već dugo postoje dobro ucrtane i uređene biciklističke staze, ali još uvijek je nedovoljan broj ljudi koji se odlučuje svakodnevno koristiti bicikl kao prometno sredstvo.

Predavanje je trajalo jedan školski sat, bilo je jako zanimljivo i činilo nam se prekratko jer bismo o toj temi mogli slušati još satima.

Vjerujem da su nakon predavanja mnogi osjetili želju odmah sjesti na bicikl i provozati se svojim lijepim gradom.

Autor teksta: Karlo Jakin, učenik 8.a 



Biciklistički poligon

Biciklistički poligon još je jedna u nizu aktivnost u okviru projekta LORA namijenjena  učenicima 8. razreda.

23. rujna, uz podršku nastavnika tehničke kulture Krešimira Kenfelja, učenici 8.b razreda najprije su složili poligon na vanjskom igralištu iza škole, a onda su, oni najhrabriji osmaši, tijekom nekoliko narednih dana na njemu demonstrirali svoju vještinu i spretnost u vožnji biciklom.

Natjecalo se nekoliko učenika iz svakog osmog razreda, a ostali su ih bodrili sa strane, jer nije bilo ni  lako niti jednostavno prijeći cijelu stazu, izbjeći sve prepreke i ne napraviti niti jednu pogrešku.

Najuspješniji u 8. a bili su Ivano Horvat i Niko Cvitičanin. Učenik Borna Despot iz 8. b odradio je sve bez pogreške i osvojio maksimalnih 100 bodova, a vrlo dobri su bili i Noa Majetić i Dino Devčić.

U četvrtak, 22. listopada, na poligonu se okušao 8.d razred. Najuspješnija trojka bili su Luka Vitas (100 bodova, što je maksimum koji se može postići), Lana Požar (97 bodova) i Maja Gašpar-Kozelj (94 boda). Na kraju su se okušali i ostali i priznali da uopće nije lako. Sve u svemu, bilo je zabavno i svakome bih preporučila takvo iskustvo.

Najuspješniji “poligonaši” nagrađeni su majicama s logom projekta “LORA – Volim se gibat gibat”. Troje od njih dobilo je ciklometar, kao posebnu nagradu za najviše ostvarenih bodova tijekom jedne vožnje poligonom.

Autor teksta: Roza Grginčić, učenica 8.d


LORA u medijima

Emisija MLADI U CENTRU

U utorak 19. studenog 2020., u 10:30, s profesoricom biologije Marinom Špine-Juraić, bio sam gost na Trend radiju u emisiji Mladi u centru. Pozvani smo da predstavimo projekt LORA i naš program “Volim se gibat, gibat!”. Razgovor je vodila gđa. Aleksandra Podrebarac iz Udruge Carpe Diem.

U razgovoru je profesorica objasnila kako smo u projekt LORA ušli prošlu jesen, a tijekom zime smo osmislili vlastiti program koji ima cilj poticanja djece na aktivnije provođenje slobodnog vremena. Obzirom da je u proljeće pandemija spriječila planirane aktivnosti, one su realizirane početkom ove nastavne godine. Navela je da su se u školi odvijala predavanja i demonstracije o dijelovima bicikla i osnovnim popravcima, o pravilima pri sudjelovanju biciklom u prometu, vožnja na postavljenom biciklističkom poligonu, satovi razrednika s temom pravilne prehrane i važnosti kretanja te prikupljanje podataka o biciklističkim stazama u području grada iz kojeg su učenici naše škole, a bili smo organizatori online putopisnog predavanja. Plan je također i razgovor s gradonačelnikom te da se nadamo da će se ostvariti.

Navela je da smo program bili prisiljeni malo smanjiti i prilagoditi epidemiološkim uvjetima. Također je rekla da se neki dijelovi našeg programa planiraju nastaviti i nakon završetka projekta LORA.

Ja sam opisivao kako provodim uobičajeni radni dan i kakvim se aktivnostima bavim. Obzirom da treniram rukomet, šećem i često vozim bicikl, rekao sam da mislim da sam dosta aktivan, ali da postoji velik dio mojih vršnjaka koji se ne bave sportom ili nekom drugom tjelesnom aktivnošću. Na pitanje mislim li da se zdravo hranim, priznao sam da mislim da ne i da to vrijedi i za većinu djece. Nabrojio sam u kojim aktivnostima sam sudjelovao i koje bih htio te što planiramo pitati gradonačelnika, ako se razgovor ostvari.

Premda mi je to bio prvi intervju u studiju radija, nije me bilo osobito strah i nisam se zbunio u odgovaranju. Čak štoviše, na sva sam pitanja odgovorio tečno i bez prekida osim jednog kojeg smo ponovili jer se emisija snima četvrtkom, a emitira nedjeljom.

Sve u svemu, intervju je bio interesantan i uzbudljiv pa mi je drago što sam proživio takvo iskustvo.

Autor teksta: Patrik Sivka, učenik 8.c

LORA  na Satu razrednika s temom ZDRAVO SE HRANI I KRENI …

Naravno, već i ptice na grani znaju da je to veoma važno, no ljudi kao da to zaboravljaju pa se toga ne pridržavaju ili se većina ne pridržava. No pazimo li na zdravu prehranu i bavimo li se fizičkom aktivnošću, ili još bolje sportom, organizam će nam biti zahvalan.

Za nagradu će nam podariti dodatne dane ili čak godine života. Sad dok smo mladi, možda ne razmišljamo o tome, ali jednoga dana sve nas čekaju isti problemi. Problemi sa tlakom, šećerom, srcem… Sve nas čeka starost. I nećemo ju moći izbjeći, no možemo ju na neki način prevariti i njeno djelovanje odgoditi. Stoga krenimo pješačiti, biciklirati, uhvatimo se sporta i vježbajmo.

Program “Volim se gibat, gibat!” ukazuje na važnost fizičke aktivnosti, a posebno vožnje biciklom. Gdje god da idemo, probajmo koristiti svoje noge, podsjetimo prijatelje, roditelje i okolinu na to.

Naravno, dobro bi nam došla još koja biciklistička staza i šetnica kakva je nedavno napravljena na Korani.

Sa svakim novim korakom ili okretom pedale činimo dobro sebi, ali i prirodi koja nas okružuje. A nas četiri prijateljice, Lea, Mia, Luna i ja, malo smo se pozabavile time i prezentirale smo to našemu razredu. Nakon toga prezentacija je obišla gotovo sve razredne odjele. U predmetnoj nastavi temu su predstavili učenici iz pojedinog razreda, a kasnije su neki od njih bili gosti predavači kod učenika iz razredne nastave.

Za sva pitanja možete nam se obratiti, a ako nešto i ne znamo, saznat ćemo s interneta ili od profesorice. No zapamtite, važno je i tiče se svih nas!

Autor teksta: Iris Rupčić, učenica 8.c

———————————————————————————————————————————————————–

ZDRAVO SE HRANI I KRENI

U okviru projekta „ Lora“ i školskog programa „ Volim se gibat, gibat“, 19. studenoga  prezentaciju o zdravoj prehrani i kretanju predstavila je učenica 8.a, Katarina Kruhek.  Prezentaciju možete pronaći u prilogu, a priredile su je učenice 8.c razreda: Mia Grubješić, Lea Lukačić, Iris Rupčić i Luna Vidović. Na samom početku smo se prisjetili nekih podataka o zdravoj prehrani iz nižih razreda (piramida zdrave prehrane, dnevni obrok, tanjur pravilne prehrane…). Ponovili smo koje su najvažnije hranjive tvari koje čine našu svakodnevnu prehranu i kojem omjeru one trebaju biti zastupljene u našim dnevnim obrocima. Ponovili smo što sve i u kojoj količini mora sadržavati tanjur pravilne prehrane. Također smo saznali da nam upravo doručak omogućuje bolju koncentraciju i pamćenje tijekom dana. Malo veću pažnju posvetili smo kretanju.

Neke jednostavne, ali vrlo važne aktivnosti koje i ti možeš svakodnevno činiti su sljedeće: češće voziti bicikl, ići pješice do škole, koristiti stepenice umjesto dizala, što manje boraviti na računalima, ispred televizora, na mobitelu…  Ako se nećeš pridržavati nekih navedenih prijedloga, mogu ti se dogoditi sljedeće posljedice: pretilost, nedostaci energije, gubitak koncentracije, razne bolesti.

Upamti: vrlo je važno usvojiti navike kretanja i zdrave prehrane tijekom mladenačke dobi jer one će tako ostati prisutne i u odrasloj dobi.

Razmisli: Krećeš li se dovoljno?  Hraniš li se pravilno?

Ako je tvoj odgovor NE, počni već danas, odmah! Tijelo će ti biti zahvalno!

Autor teksta: Donata Paulić, učenica 8.a

 

OSVRT NA RAZGOVOR S GRADONAČELNIKOM

U ponedjeljak 30.11.2020 smo  Patrik i ja (Iris) iz 8.c razgovarali preko zooma (video poziva) s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem. Tema razgovora bio je projekt „LORA“, odnosno važnost kretanja, fizičke aktivnosti i sporta za očuvanje zdravlja.

Moje prvo pitanje gradonačelniku bilo je koristi li se biciklom, a on je iskreno odgovorio da ne baš onoliko koliko bi želio, zbog brojnih obaveza. Istaknuo je da  značajan broj članova gradske uprave  na posao dolazi biciklom, te da je u planu postavljanje novih odlagališta za bicikle. Uskoro će se krenuti i s uređenjem novih trasa za vožnju biciklom kao i s određenim novitetima na Vunskom polju koje je veoma značajna točka i odredište svih Karlovčana koji slobodno vrijeme provode u rekreaciji na otvorenom. Patrik je predložio održavanje biciklističke utrke kroz grad s čim se gradonačelnik složio i dodao kako bi to moglo biti svojevrsno biciklističko prvenstvo škola. Pobjednik bi mogao dobiti novi bicikl na dar, a to bi bilo savršeno zaokružena priča.

Gradonačelnik je otac troje školaraca i dobro poznaje problematiku grada Karlovca, a posebno onu koja se odnosi na djecu i mlade. Stoga je jako ugodno zvučalo obećanje pokretanja projekta uređenja i otvaranja kina „Edison“.

Gradska uprava, na čelu s našim gradonačelnikom, u pripremi ima još neke projekte koji će obradovati sve nas, a za većinu toga već su osigurana i sredstva iz europskih fondova. Naravno, riječ je o milijunskim iznosima i nama djeci oni se čine nemoguće velikima, no nadamo se da će biti dostatni barem za rješavanje glavnih problema i želja naših građana.

Gradonačelnik je spomenuo i nužnu obnovu sportske dvorane, stare više od 50 godina, kao zaštićenog kulturnog dobra, što prilično otežava posao.

No, ako u budućnosti povrh svih ovih sjajnih planova i ideja dođe i neki bazen na otvorenom, Karlovac bi mogao zasjati u punom sjaju, što i zaslužuje.

Autor teksta: Iris Rupčić, učenica 8.c