Turbina promjena – EdUciraj se!

Naša se škola prošle školske godine uključila u projekt „EdUciraj se!“ pomoću kojeg su učenici naučili sve ono što nisu znali o EU.

Projekt se bavi edukacijom djece i mladih o prednostima Europske unije te je učenicima sadašnjeg 8.a razreda dala priliku upoznavanja novih mogućnosti koje pruža EU.

U školskoj godini 2019./2020. održana su dva ciklusa radionica: “EU i njene institucije” i “Republika Hrvatska na čelu EU”,

Zbog trenutne situacije i početka online nastave, u ovoj su školskoj godini svoje educiranje učenici nastavili preko interneta.

Udruge koje su omogućile stvaranje ovog projekta su Udruga za lokalni razvoj „TURBINA PROMJENA” i njezin partner Udruga Carpe Diem. Uz vođenje mentora Branimire i Jakova učenici su se upoznali s međunarodnom organizacijom Eurodesk te programom Erasmus+ čiji je glavni cilj razmjena mladih diljem svijeta. Imali su priliku slušati o iskustvima mladih koji su sudjelovali u projektu i vidjeti aktivnosti koje se provode tijekom projekta.

U dijelu projekta na temu „Maldi i EU – mogućnosti za mlade“, u kojem se uči o programu Europske snage solidarnosti i  Discover EU, učenici su bili maštoviti i opisali su svoje zamišljeno putovanje Europom. Nakon videolekcije učenici su se upoznali s programom „Dijalog EU s mladima“ pomoću kojeg Europska unija saznaje što to zapravo mladi žele kako bi mogli njihove želje i ostvariti.

 

U završnom dijelu u projekt su se uključili i učenici 7. razreda, sudjelovanjem u javnoj online tribini na temu volontiranja u okviru različitih europskih projekata.

Osim učenika OŠ Grabrik u projektu su sudjelovali i učenici OŠ Banija, OŠ Dragojla Jarnević i OŠ Dubovac

Ovaj projekt naučio nas je puno toga o EU te se nadamo da ćemo i ubuduće moći sudjelovati u još puno takvih korisnih projekata.

Autor teksta: Iris Vranić, 8.a