Novinarski rad Karla Jakina iz 8.a na državnoj smotri LiDraNo  2021.

Državna smotra LiDraNo 2021. za novinarske radove upriličena je 20. travnja 2021. godine s početkom u 16 sati, i to virtualno, putem Zoom aplikacije, na kojoj je sudjelovao i novinarski rad iz naše škole učenika Karla Jakina iz 8.a.

Pandemijske okolnosti i ove školske godine onemogućile su okupljanje učenika, autora novinarskih i literarnih tekstova te radijskih emisija, urednika školskih listova, uspješnih scenskih izvođača i njihovih mentora da se okupe na jednom mjestu, izmijene dojmove, ideje i telefonske brojeve, razviju nova poznanstva i prijateljstva te obogate svoja sjećanja iskustvom koje će pamtiti cijeli život. Tako je bilo nekad.

Ovogodišnja državna smotra bila je, kao i većina događanja, virtualna na kojoj smo prisustvovali putem Zoom aplikacije te proveli popodne prateći, slušajući i razgovarajući s članovima državnog povjerenstva koje se sastojalo od triju profesionalnih novinara poznatih portala, jedne profesorice Hrvatskoga jezika i predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje. Sjedenje u uredu naše ravnateljice i čekanje videopoziva nije obećavalo zanimljivo popodne, no naprotiv. Vrijeme od dva i pol sata brzo je prošlo u ugodnom i zanimljivom društvu, iako virtualnom.

Na državnu smotru pozvano je 15 novinarskih radova iz cijele Hrvatske, među kojima je bio i moj tekst na temu cijepljenja protiv koronavirusa: Je li sloboda odlučivanja „zdrava“ za zdravlje stanovništva? Članovi povjerenstva komentirali su i pohvalili svaki novinarski rad, razgovarali s učenicima, autorima radova i njihovim mentoricama i mentorima. Svi radovi bavili su se izuzetno zanimljivim i raznolikim temama; od intervjua s neobičnim pojedincima, reportaže s Kornata i Mljeta do osvrta na videoigrice, autoimune bolesti i prigodnog dana koji je posvećen kampanjskom radu te mnogi drugi zanimljivi tekstovi. Neke pojedinosti ili teme bile su mi posve nove i nepoznate pa sam za vrijeme ovog druženja na daljinu proširio svoje znanje iz raznih područja. I autori su vrlo zanimljivi učenici i bilo bi baš lijepo da sam ih mogao upoznati uživo.

Sve u svemu, smotra mi je bila zanimljivija od očekivanog i svakako bih htio ponoviti to iskustvo.

Karlo Jakin, 8.a